Újabb rekordot ostromol a Mercedes F1-es motorja

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, action during the 2017 Formula One World Championship, Abu Dhabi Grand Prix from November 23 to 26 in Yas Marina - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Korábban már pletykáltak arról, hogy a Mercedes F1-es erőforrása áttörte az 1000 lóerős lélektani határt. Ez még nem történt meg, de szerintük csak idő kérdése.

Továbbra is nagy igyekezettel zajlik az F1-es erőforrások fejlesztése, és a Mercedes szerint elérhető közelségbe került az 1000 lóerős rendszerteljesítmény elérése. Ez a pályán kiharcolt előny mellett azért fontos, mert a 2014-ben bevezetett turbós, hibrid erőforrásokat gyakran bírálják azért, mert az autók nem elég gyorsak velük.

Ennek elsősorban a hibrid rendszer súlya az oka, de pár évvel ezelőtt még szabálymódosításról is szó volt az 1000 lóerős teljesítmény elérése érdekében. E téren az eddigi csúcsokat a ’80-as években érték el, akkor az időmérőkön akár 1200-1400 lóerős motorokat is használhattak, de napjainkkal ellentétben azokat utána rögtön kidobták és a felhasználható üzemanyagot sem korlátozták.

A Mercedes erőforrása minden idők legjobbja lehet Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Már közel járunk” – mondta Andy Cowell, a Mercedes-AMG High Performance Powertrains ügyvezetője a Motorsport.com-nak. – Biztos vagyok abban, hogy valamikor el fogjuk érni” – tette hozzá a brit szakember, aki korábban a BMW rekorderős, V10-es szívómotorjainak fejlesztését is felügyelte.

A Mercedes az idén már elért egy mérföldkövet a motorfejlesztés terén,

hiszen sikerült az erőforrásuk hatásfokát 50% fölé emelni, és elárulták, hogy 109 lóerővel növelték az erőforrás teljesítményét a motorformula 2014-es bevezetése óta. A Mercedes erőforrása így valószínűleg minden idők leghatékonyabb versenymotorja lett, de ezt egyelőre csak laboratóriumi körülmények között sikerült produkálni.

Andy Cowell (b2) általában a háttérbe húzódik, de a Mercedes sikereinek egyik alapembere Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Hoch Zwei

Cowell szerint a jövő év elején dől el, hogy a pályán mikor tudják bevetni az új fejlesztéseiket. „Az egy dolog, hogy a motorok futnak a próbapadon. Amikor azt nézzük, hogy az egész autó milyen köridőre képes, akkor az aerodinamika és az erőforrás teljesítménye érdekében is fejlesztenünk kell a technológiát. Meglátjuk, hogyan áll majd össze.”

Az új turbókorszak kezdete óta a Mercedes mindent megnyert az F1-ben,

hiszen Lewis Hamilton három, Nico Rosberg pedig egy világbajnoki címet ünnepelhetett, és a Mercedes is begyűjtötte a négy konstruktőri elsőséget. A 2014-es szezon kezdete óta eltelt 79 futamból mindössze 16-ot nem a Mercedes-csapat nyert meg, de az arány a 2016-os szezon végéig még letaglózóbb volt, 59-ből csak 8 futamgyőzelmet szalasztottak el.