Társoldalunk:

Ferrari: Újra szokást kell csinálni a győzelemből

2017.12.14. 17:56

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke elárulta, nagyra tartja a Mercedest, nem csupán a márka, hanem a munkamódszereik miatt is. Tudja, hogy jobban kell igyekezniük.

A tavalyi hullámvölgy után a Ferrari a világbajnoki címre is esélyes csapatként tért vissza, és már az első teszteken látszott, hogy az SF70-H sok szempontból jobban sikerült az idei Mercedesnél. Sebastian Vettel egészen az Olasz Nagydíjig vezette az egyéni pontversenyt, később azonban vezetői és műszaki hibák miatt Lewis Hamilton legyőzte őket.

Ez keserű csalódás volt a Scuderia számára, ami ismét gyengült a szezon második felében, ráadásul Kimi Räikkönen gyenge eredményei miatt a konstruktőri világbajnokság megnyerésére sem volt esélyük. Zsinórban negyedszer a Mercedes nyert, de Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke szerint az ellenfelüknél meg is dolgoztak ezért.

Vettel az idén sokáig harcban volt, de a végső győzelem nem az övé lettForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Dario Oliveira

„Úgy gondolom, illik tisztelni azt a csapatot, ami négy konstruktőri és négy egyéni világbajnokságot nyer. Az a normális, hogy ők az erősek. Nagyra tartom őket, de jobb lenne, ha jövőre képesek lennénk megvívni velük, és végre le is győznénk őket” – nyilatkozta Arrivabene, aki az idén Vettel révén 5 győzelmet ünnepelhetett, miután 2015-ben háromszor nyertek.  

Az általuk képviselt márkától eltekintve, szerintem az egyik erősségük az, ahogy a csapatot szervezik  

– tette hozzá. – Szinte a szokásuk lett a győzelem. Néha nagy eseménnyé válik, ha az ember megszerzi a pole pozíciót, de ennek szokássá kell válnia, és nem kiugró alkalommá. Erre gondolok, amikor azt mondom, a győzelemből szokást kell csinálni. A győzelem vagy a pole pozíció az ember által elvégzett munka természetes eredménye kell, hogy legyen.”

Arrivabene (balra) politikai csatákra is készül Ross Brawn (jobbra) és a Liberty Media ellenForrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Arrivabene kijelentette, tudják, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy nyerhessenek, de ezt nem fejtette ki. Azt viszont nyilvánosságra hozták, hogy a műszaki hibák miatt megerősítették a minőségbiztosítási részlegüket, új vezetőt neveztek ki a motorfejlesztés élére (az előd pont a Mercedeshez ment), és dolgozniuk kell még az üzemanyag-fogyasztás csökkentésén is.

A pole pozíciók és egyebek száma persze lényeges, de a legfontosabb a világbajnokság megnyerése  

– szögezte le az olasz szakember. – A pillanatnyilag jó pontszámok igazolják, hogy a csapat összességében jól dolgozott, de nem nyertük meg a világbajnokságot, és ez azt jelenti, hogy ez így nem elég. Jövőre tovább kell igyekeznünk, hogy jobbak lehessünk.” A Ferrari eddig utoljára 2007-ben nyert egyéni világbajnokságot Kimi Räikkönen révén és 2008-ban győztek a konstruktőri vb-n.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK