Sakkot adna Hamiltonnak a Mercedes, hogy ne kényelmesedjen el

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) celebrates with his teammate Finnish driver Valtteri Bottas at the end of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 26, 2017. / AFP PHOTO / Karim Sahib
Vágólapra másolva!
Toto Wolff nem akarja, hogy a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton túlságosan nyugodt lehessen, ezért azt várja Valtteri Bottastól, hogy megtartsa az év végi formáját. 

Nagy fölénybe került Lewis Hamilton a Mercedes-csapatnál, miután korábbi csapattársa és legfőbb ellenfele, Nico Rosberg visszavonult a 2016-os világbajnokság megnyerése után. Hamilton az első ránézésre hasonló karakterű Valtteri Bottast kapta maga mellé, de a finn pilóta az idén csak három futamon győzött, és Hamilton simán bedarálta őt.

Miután a négyszeres világbajnok igazán elkapta a fonalat, Bottasnak csak a másodhegedűs szerep jutott, ráadásul a finn pilóta az autó beállításával is küszködött. Ez kapóra jött Hamiltonnak, hiszen belső ellenféllel nemigen kellett küzdenie, és többször is kiemelte, hogy jót tesz neki a csapatnál uralkodó, kedvezőbb légkör. Toto Wolff viszont ezzel nem feltétlenül ért egyet.

Az idén még nagy volt az összhang és a bajtársiasság Forrás: AFP/Karim Sahib

„Nem hiszem, hogy el kell kerülnünk a stresszes helyzeteket – nyilatkozta a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója. – El kell fogadnunk, hogy két csapattárs rivális lesz, ha a győzelmekért és a világbajnokságért küzdhetnek. Ezzel tisztában kell lennünk, és el kell fogadjuk, hogy ez a helyzet” – tette hozzá Wolff, aki megélte Hamilton és Rosberg csatározásait is.

Hamilton 58 ponttal többet szerzett az idén Bottasnál, 13:6 arányban legyőzte őt az időmérőn, és átlagosan 0,285 másodperccel gyorsabb is volt nála szombat délutánonként.

„Nem új családot akarunk alapítani, hanem a lehető leghatékonyabb versenyistállót, és ehhez szükség van feszültségre, stresszre, zavarkeltésre, de ugyanennyire kell nyugalom, pozitív hozzáállás és gondolkodásmód is. Ahogy az életben mindenhol, itt is ezek keveréke a legjobb recept a sikerre” – vélte Wolff.

Általában Hamilton fogadhatta a gratulációt Forrás: DPPI/Dppi

Ehhez elsősorban Bottas gyorsulására van szükség, de Wolff már most méltatta a „kemény” finnt, mert „kihúzta magát” a bajból, és nem tört meg a nehézségei ellenére sem. „Minden versenyen egyre jobban szerepelt. Brazíliában az időmérő jól sikerült, a verseny kevésbé, de tudta ezt, és kimagasló hétvégét zárt Abu-Dzabiban” – méltatta Bottast.

A finn pilóta a szezonzárón maga mögött tartotta Hamiltont, pedig a brit pilóta meg akarta nyerni a versenyt.

„Szerintem ez nagyon fontos volt, mert igen erős időmérő edzést teljesített, és a versenyt is minden pillanatban az ellenőrzése alatt tartotta. Sportszerű és tiszta verseny zajlott Lewis és közte. A verseny pozitív lendületét a télre is magával viheti a nehézségei után. Mintha pont ezt írta volna fel neki az orvos a receptre” – vélte az osztrák szakember, aki korábban Bottas menedzsere is volt.