Räikkönen elárulta, mi lenne, ha nem versenyezne

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Abu-dzabi Nagydíj
RAIKKONEN Kimi (fin) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari, portrait during the 2017 Formula One World Championship, Abu Dhabi Grand Prix from November 23 to 26 in Yas Marina - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Elismerte, szórakozásból nem jár a Ferrari múzeumába, és egyelőre azt sem tudja, hogy mikor kezdődik a tesztelés a 2018-as szezonra.

Élőben jelentkezett be Kimi Räikkönen és a Ferrari tesztpilótája, Marc Gené az olasz sportautógyár múzeumának új szárnyából, ahol Gené eleinte arról kérdezte a 2007-es világbajnokot, hogy mit szól a tárlathoz. Räikkönen elismerte, hogy csak munka miatt szokott ellátogatni oda, az új épületben is most volt először, mert ha Maranellóban jár, általában a gyárban van dolga.

Ezért az autógyűjteményt sem tudta még alaposan szemügyre venni, de az F2007 természetesen közel áll hozzá, hiszen ezzel nyerte meg az F1-es világbajnokságot, ráadásul a Ferrari a McLaren kizárása miatt akkor a konstruktőri címet is elhódította. Räikkönen néhány mondat erejéig fel is elevenítette a 10 évvel ezelőtti eseményeket.

Nagyra tartja a szerelői munkáját Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Egész jól kezdtük a szezont, aztán nehézségeink adódtak, és kiestünk párszor, de a szezon végén erősebbek lettünk – mondta. – A szezon közepe nem alakult kedvezően a számunkra, de tovább igyekeztünk és versenyről versenyre készültünk. Nyerni akartunk, és úgy voltunk vele, hogy utána már nem rajtunk múlik, hogy mi történik.

de végül minden jól összejött, a csapat is tökéletesen dolgozott, és mindkét bajnokságot megnyertük. Kemény és hosszú év volt, nem is mindig a legszebb formában készültünk a versenyekre, de végül minden összeállt” – utalt arra, hogy a McLaren jogosulatlanul hozzájutott a Ferrari autójának dokumentációjához, ezért a felek folyamatosan bíróságra jártak, és végül a wokingi csapatot kizárták.

Räikkönen és Felipe Massa a 2007-es szezonzárón Forrás: AFP/Antonio Scorza

Räikkönen ezzel a Ferrari eddigi utolsó világbajnoka lett, és helyet kapott a Scuderia saját dicsőségfalán. „Persze, jó érzés, de nem igazán gondolok sokat erre. A Ferrarinál különlegesebb [sikeresnek lenni] mint a többi csapatnál. Szerintem néhány év elteltével az ember jobban ráeszmél erre” – kommentálta, majd hozzátette, a korábbi bajnokok nem sokat jelentenek a számára.

A finn pilóta később szimulátorversenyt vívott a műsorvezetővel, és megjegyezte, hogy a Ferrari ipari berendezése elég jó, a játékszoftver viszont nagyon távol áll a valóságtól. Később megkérdezték tőle, hogy mihez kezdene, ha nem autóversenyzőként keresné a kenyerét az F1-ben, de a sportban vállalhatna munkát.

„Az biztos, hogy semmi közöm nem lenne a tévéhez! Talán szerelő lennék. Ők dolgoznak a legkeményebben, mert korán érkeznek a pályára, és késő este távoznak. Mindig is azt gondoltam, hogy ha nem versenyeznék, akkor szerelnék valamilyen motorsportban. Talán ezt választanám, nem ez a legkönnyebb munka, de lehet, hogy a legérdekesebb” – mondta.

Räikkönen különböző szponzori kötelezettségek miatt egyelőre nem pihenhet, az idén viszont már nem kell versenyautóba ülnie.

„Még azt sem tudom, mikor kezdünk tesztelni! – mosolygott. – Karácsonykor a családommal maradok, aztán januárban elkezdünk készülni a következő szezonra. Ilyenkor minden eléggé felgyorsul, és véget sem ér. Az év meglepően gyorsan eltelik, de számunkra ez a normális, viszont ilyenkor jól jön egy kicsit kikapcsolni.”