A Mercedes újbóli megerősödésétől félnek az F1-ben

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, action during the 2017 Formula One World Championship, Abu Dhabi Grand Prix from November 23 to 26 in Yas Marina - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Eleinte szoros csatát vívtak, de végül mindkét világbajnoki címet megnyerték. Korábbi főnökük szerint jövőre még nehezebb lesz legyőzni őket.

Noha úgy tűnt, Sebastian Vettel és a Ferrari az idén világbajnok lehet, a Mercedes az új turbókorszak megkezdése, vagyis 2014 óta továbbra is szinte verhetetlen az F1-ben. Lewis Hamilton háromszor, Nico Rosberg egyszer lett világbajnok, és a konstruktőri trófea is mindig hozzájuk került. Az idei szabályváltozások reményt adtak az átrendeződésre, de ez végül nem történt meg.

A Ferrari erősebben kezdte a szezont, a Mercedes eleinte sokat küzdött a gumik üzemeltetésével és az autójuk viselkedésének megértésével, a Kanadai Nagydíjtól azonban formába lendültek, és az ázsiai versenyek során bedarálták a Ferrarit. A szezon utolsó futamán alaposan meg is verték őket, és korábbi csapatfőnökük, Ross Brawn attól tart, jövőre még rosszabb lesz a helyzet.

Az idei Mercedes nem volt olyan félelmetes, mint a korábbiak, de Hamilton ezzel is mindent megnyert Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Remek szakembereik vannak, de az aggaszt kissé, hogy most még erősebbé válhatnak – idézte az ESPN az F1 sportigazgatóját. – Átalakult a felsővezetésük, Paddy Lowe pont az autót érintő szabályváltozások közepén távozott, és James Allison érkezett. Ez nem könnyű ilyenkor” – magyarázta Brawn, aki maga is számos csapatot átalakított és felépített.

A Mercedes az idén hosszabb tengelytávú autót épített a Ferrarinál, és magasabb hőmérsékletek között nehézségeik adódtak.

„Ők is elismerték, hogy az idei autójuk egy kissé makrancos volt, és erős a gyanúm, hogy jövőre nem ez lesz a helyzet – vélte a brit szakember. – Sajnos, sok szempontból a gőzhenger tovahaladására számítok, de reméljük, hogy tévedek!” – tette hozzá Brawn, aki 2009-ben saját neve alatt nyert világbajnokságot a Mercedes jogelődjével, majd 2013 végéig irányította a gyári csapatot is.

A szezonzárón faképnél hagyták az ellenfeleket Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Brawn GP és a Mercedes egykori csapatfőnöke manapság már az F1-es versenyzés fejlesztéséért felel a jogtulajdonosnál, és elmondta, egyelőre nem aggasztja, hogy a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj szinte teljesen unalomba fulladt. „Kiegyensúlyozottan kell látnunk a dolgokat. Akadtak az idén remek versenyek, Abu-Dzabi nem volt a legjobb, de voltak nagyszerűek.

„Ahhoz viszont időre van szükségünk, hogy változtassunk az autókon, finomítsuk a pályákat, és olyan gumikat fejlesszünk ki, amik segítik a versenyzést. Látni fogják, hogy a következő években minden döntésünk ezt szolgálja majd, régebben viszont nem mindig ez volt a helyzet. Megígérhetem, hogy minden sportszakmai és technikai döntés a versenyzés és a show fejlesztése érdekében történik.”