A Renault meghátrált, Budkowski csak később igazol hozzájuk

Forma-1, Carlos Sainz, Renault F1 Team, Pirelli gumiteszt Abu-Dzabi
Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, United Arab Emirates. Wednesday 29 November 2017. Carlos Sainz Jr, Renault R.S.17. World Copyright: Zak Mauger/LAT Images ref: Digital Image _56I7040
Vágólapra másolva!
Nagy botrány alakult ki, miután a Renault leigazolta az FIA műszaki vezetőjét, Marcin Budkowskit, de önkéntesen meghosszabbították a lengyel szakember kényszerszabadságát. 

Pánik alakult ki az F1-es csapatfőnökök körében, amikor kiderült, hogy a Renault elcsábította az FIA műszaki vezetőjét, Marcin Budkowskit, és jövőre a karosszériafejlesztésért felelős általános igazgatóként az enstone-i csapat munkatársa lesz. Ez már önmagában fenyegető a többi csapatra nézve, de az ügyet súlyosbítja, hogy Budkowski az FIA embereként az összes csapat titkait ismeri.

Ráadásul, az FIA munkatársaként svájci munkaszerződése volt, ami mindössze három hónapos felmondási időt engedélyezett, ezért friss tudással állhatott volna munkába. A csapatok attól tartottak, hogy meginog az FIA-ba vetett bizalom, és fel kell hagyniuk az előzetes szabályértelmezési kérelmek benyújtásával.

Carlos Sainz-ot a Renault a szezon közben menekítette ki a Toro Rossótól, nem ez volt az egyetlen agresszív lépésük Forrás: Zak mauger/LAT Images/Zak Mauger

A Renault korábban azt ígérte, hogy sportszerűen folytatják a toborzást, és Cyril Abiteboul arra is rámutatott, hogy az élcsapatok annyira bebetonozták az embereiket a szerződéseikbe, hogy szinte lehetetlen a mezőnyön belülről igazolni, ezért alternatív megoldásokat kell találniuk. A lengyel mérnök papíron már januárban csatlakozhatna a Renault-hoz, de a Motorsport.com szerint

megállapodás született, és Budkowski csak 2018. április 1-jén kezd a Renault-nál dolgozni,

ezt Cyril Abiteboul, a Renault Sport Racing ügyvezetője és Jean Todt, az FIA elnöke is megerősítette. Todt elmondta, az FIA-t még jobban felzaklatta az eset, mint a csapatokat. „Amikor tehetséges mérnökök távoznak, az ember soha sem boldog. A személyzetünk svájci szerződéssel dolgozik, ezért volt 3 hónapos a felmondási idő” – mondta Todt.

„Végül megállapodtunk a Renault-val, hogy (Budkowski) csak április 1-jén kezd majd, ami 6 hónapot jelent. Ez van. Ha a csapatok elégedetlenek ezzel, könnyen megegyezhetnek egymás között, hogy nem igazolnak le FIA alkalmazottakat vagy mérnököket legalább 1 éves kényszerszabadság nélkül. Ebbe mindannyiuknak bele kell egyezniük.”

Budkowski leigazolása mellett a Renault-t a Toro Rosso is megvádolta, hogy a motorok szabotálásával akarják megszerezni tőlük a konstruktőri világbajnokság 6. helyét, és a szezonzáró, Abu-dzabi Nagydíjon a Force India is kifogásolta, hogy Nico Hülkenberg enyhe büntetést kapott, amikor Sergio Pérezt a pályát levágva előzte meg, előnybe került, és végül megszerezte a csapatnak a konstruktőri előrelépéshez szükséges pontokat. A Renault elutasította a vádakat.