Hamilton leeresztett a szezon végére, de nem bánja

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton attends the drivers press conference ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 23, 201 / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A 2015-ös szezon után az idén sem tudott pole pozíciót szerezni és győzni, miután megnyerte a világbajnokságot. Ígérte, hogy jövőre is formába lendül.

A Ferrari botlásainak és saját formajavulásának köszönhetően Lewis Hamilton simán, már a Mexikói Nagydíjon megnyerte az idei F1-es világbajnokságot, pedig az korábban igen szoros végjátékot ígért Sebastian Vettel ellen. Hamilton viszont már korábban megkönnyebbülhetett, majd a 2015-ös szezonhoz hasonlóan romlottak az eredményei.

A teljes szezonra vetítve Hamiltonnak így sem kell szégyenkeznie, Michael Schumacher után ő a történelem második világbajnoka, aki a győzelme évében minden futamon pontot szerzett, de ettől még igaz, hogy a szezon utolsó három futamát nem tudta megnyerni, sőt, a pole pozíciókat is az ellenfelei zsebelték be.

Hamilton bajnokként várhatta az utolsó két futamot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Egyáltalán nem aggódom – szögezte le Hamilton. – Nyilvánvaló, hogy valami történik, amikor az ember megnyeri a bajnokságot. Csak annyit mondhatok, hogy a bajnokság megnyerése utáni héten sokat buliztam a családommal, és ünnepeltünk, ilyenkor ezt szokás csinálni. A többi verseny előtt nem ez volt a helyzet.”

„Ha viszont nem ugyanúgy készülök, ez lehetetlen. Nem zavartatom magamat, mert jövőre minden ugyanúgy lesz, mint az (idei) szezon második felében” – tette hozzá, a futam utáni sajtótájékoztatón pedig elismerte, nehezére esett fenntartani az igyekezetet, amikor már tudta, hogy az idei címet nem lehet elvenni tőle.

Aranyszínű sisakkal ünnepelt a szezonzárón Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„A korábbi években szerintem jobban visszaestem. Az idén a lehető legkeményebben igyekeztem, hogy ritmusban maradjak, de sokat buliztam. Így is viszonylag jól vezettem, de nem mondanám, hogy 100%-os voltam, mint a szezon többi része során. Mit is mondhatnék? Amikor az ember már győzött, a maradék két verseny már nem számít,

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója úgy véli, ezúttal nem a 2015-ös formaromlás ismétlődött meg, és rámutatott, hogy Hamilton a világbajnokság megnyerése előtt nem követett el látványos vezetői hibát. Az interlagosi balesetre viszont nem volt magyarázata. „Inkább ott legyen ilyen, amikor már megnyerte a bajnokságot” – tette hozzá.

Hamilton korábbi csapattársa, Nico Rosberg azonban pont a 2015-ben történtekhez hasonlította a helyzetet.

„Lewis kissé jobban szenvedett, ez furcsa, mert az egész hétvégén gyors volt, de ez arra vezethető vissza, hogy elveszti a motivációját, amikor megnyeri a világbajnokságot – mondta az időmérő utáni vlogjában. – Ezt tudom róla, 2015-ben is ez volt. Ilyenkor már nem harap annyira, Valtteri (Bottas) viszont teljesen motivált volt, és megtalálta azt a kis pluszt.”