Vágólapra másolva!
A Holland Nagydíj azóta nem szerepel a versenynaptárban, hogy a Magyar Nagydíj megjelent benne. Ez Max Verstappen érkezésével megváltozhat.

Az idén már tízezrek kísérték el Max Verstappent a Belga Nagydíjra, és hamarosan lehet, hogy az országot sem kell elhagyniuk, hogy kedvencüket láthassák versenyezni, hiszen akár már 2020-tól újjáéledhet a Holland Nagydíj a legendás Zandvoortban. Egy megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, ami összegezte a feladatokat és a költségeket.

A legnagyobb kihívás, hogy a pálya egyelőre az FIA másodosztályú besorolásával rendelkezik, az F1-hez viszont első osztály kell, ami a létesítmény infrastruktúráját és ezáltal a befektetés mértékét is befolyásolja. Bernhard van Oranje, a Motorsport.com-nak úgy vélte, az F1-nek most pont olyan pályára lenne szüksége, mint Zandvoort.

Már most is tízezrek követik Európában Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Matic Klansek

„Szerintem a Liberty Media vonzóbbá szeretné tenni a sportot, és gondolom, tudják, hogy mit kell tenniük – mondta. – Véleményem szerint, olyan régi vágású pályáknak helyük van a naptárban, ahol ha az ember elhagyja az aszfaltot, beesik a kavicságyba. Nem véletlen, hogy Zandvoort a DTM-pilóták körében is a kedvenc pálya, és mivel élvezetes vezetni rajta, a szurkolók is szeretik.

Ez a pálya illeszkedik a stratégiájukhoz

– mondta az F1 tulajdonosairól, de leszögezte: „Ne számítsanak arra, hogy a rendezvény 2020 előtt létrejön, de utána már valószerű forgatókönyv lehet.” Van Oranje szerint Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója is ellátogatott már a pályáról, de egyelőre csak nem hivatalos formában adott nekik tippeket a fejlesztésekre vonatkozóan.

A társtulajdonos szerint Whiting csak „kisebb módosításokat” kért a pályán, meg kellene hosszabbítani a bokszutcát és kibővíteni a bokszokat, de a becslések alapján az első osztályú minősítéshez összesen 10 millió eurós (3 milliárd forint) beruházásra lenne szükség. Ehhez, és a nagydíj megszerzéséhez összefogás kell.

„Egy nagyobb konzorciumot kell találnunk, hogy egy ilyen rendezvényt Hollandiába hozzunk – mondta Oranje. – Ha ez sikerül, összeülünk, és megnézzük, hogy mi lehetséges, és figyelembe vesszük a befektetések megtérülését. A következő lépés, hogy áttekintjük, milyen igények vannak, majd egy adott időpontban helyet kell szereznünk a versenynaptárban.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!