Társoldalunk:

Hamilton attól tart, buszverseny lesz az F1-ből

2017.11.13. 17:13

Sem a kötelező minimumtömeg emelésével, sem a motorkeret szűkítésével nem ért egyet, szerinte a jövő évi változások ártanak a sportág izgalmának.

Lewis Hamilton aggódik, hogy a vezetési és a nézői élmény rovására változtatnak több szabályon is a Forma-1-ben a következő szezontól: konkrétan az autók (pilótával együtt mért) minimális tömegének megemelésére, illetve a motorkeret szűkítésére gondolt. Előbbire a körülbelül 10 kilós glória bevezetése miatt van szükség, utóbbit a költségcsökkentési tervek indokolják.

Hamiltonnak nem tetszik, hogy jövőre még nehezebbek lesznek az F1-es autókForrás: AFP/Yuri Cortez

A glória miatt növekedni fog a jelenleg 728 kilogrammos, a pilótával együtt mért alsó határérték az autók tömegére, de a négyszeres világbajnok szerint ezzel rontanak a versenyzés színvonalán.

A jövő évi autónk olyan lesz, mint egy busz. Annyira lomha lesz, mint egy NASCAR-kocsi. Megnőnek a féktávok, a fékek folyamatosan izzani fognak, pengeélen fogunk táncolni velük"

- vetítette előre.

"Tudom, hogy ez pesszimistán hangzik, de mi, versenyzők gyors, mozgékony autókat akarunk vezetni, amelyekkel minden körben támadhatunk. Sajnos ez alapvetően nincs így."

A vasárnapi Brazil Nagydíjon neki erre kivételesen lehetősége volt, ám csak annak köszönhetően, hogy az időmérőn elkövetett hibája miatt eleve a mezőny végéről kellett rajtolnia, és a Mercedes úgy döntött, ha már úgysincs vesztenivalójuk, beszerelnek az autójába egy vadonatúj motort. Mivel ezzel a szokásos négy-öt helyett csak két versenyt kell teljesítenie, bátran végig a maximumon járathatta.

A brit nincs elragadtatva, hogy a versenyzők 2018-tól négy helyett csak három motort használhatnak büntetés nélkül egy idényben.

"Ez sem tetszik. Szívás - ismerte el. - A vágtatás hiányzik az F1-ből. Az élmezőny tagjai általában spórolnak."

"Nem hiszem, hogy a nézők ettől lerágnák a körmüket. A legizgalmasabb versenyeken, főleg azokon, melyeket esőben rendeztek, nem voltak kötöttségek. Nem vagyok biztos benne, hogy a felhasználható motorok számának csökkentése helyes irány."

Bár ez a változtatás a költségek csökkentését szolgálja, lehet, hogy visszafelé sül el, ugyanis az állóképesség javítása érdekében a gyártóknak extra kiadásai lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!