Alonso: A McLarennél senki sem mondhatja, hogy ez jó év volt

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Brazil Nagydíj
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso powers his car, during the Brazilian Formula One Grand Prix first practice session, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2017. / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok szerint az autó fejlődése nem leplezheti azt, hogy a McLaren Honda mennyire leszerepelt az idén. Ködösít a Le Mans-i részvételével kapcsolatban.

Az előző, Mexikói Nagydíjon megjelent a fény az alagút végén a McLarennél, hiszen a tengerszint feletti magasságnak köszönhetően a Honda erőforrás kevésbé volt lemaradva a többi motortól, mint általában, és Fernando Alonso szerint a McLaren karosszériája már a legjobb volt a mezőnyben. Ez optimistává tette, de ettől még úgy véli, az idei szezon „nagyon rossz volt.”

„Az autót érintő, észrevehető fejlődés és a jövőre vonatkozó optimizmus ellenére ez nem volt jó szezon – szögezte le a kétszeres világbajnok. – Mindannyian hisszük, hogy a 2018-as szezon szenzációs lesz, úgyhogy jobb hangulat uralkodik a csapatnál” – utalt arra, hogy a McLaren az idén megszabadul a Hondától, és a Renault motorjait használják a továbbiakban.

Javul a McLaren, de ez nem elég Alonsónak Forrás: AFP/Nelson Almeida

A McLaren az idei szezont is nagy reményekkel várta, hiszen a Honda teljesen újratervezte az erőforrását, az viszont kiforratlannak, megbízhatatlannak és erőtlennek is bizonyult. Bár a gyártó is fejlesztett a szezon során, az erőforrás még most sem versenyképes, és továbbra is gondok vannak vele, ezért a McLaren úgy döntött, új beszállító után néznek.

„A szezon elején, amikor februárban bemutattuk az autót, én és a csapat is nagyon mást vártunk, hiszen új szabályok léptek életbe, és négy hónap rendelkezésre állt ahhoz, hogy dolgozzanak a motoron, és az kicsit erősebb legyen a 2016-osnál. Most viszont a 9. helyen állunk a konstruktőri világbajnokságban, és kilenc motort használtunk el eddig.

Alonso szezonja olyan rosszul indult, hogy inkább kihagyta a Monacói Nagydíjat, és szerencsét próbált az Indianapolis 500-on, ahol szintén kiesett a Honda motor miatt. Ez azonban meghozta a kedvét az F1-en kívüli futamokhoz is. 2018 elején részt vesz a Daytona-i 24 órás versenyen, és arról pletykálnak, hogy Le Mans-ba is készül a Toyotával.

„Én is olvastam a híreket, de nincs mit hozzáfűznöm. Két nagydíj között gyakran előfordul, hogy különböző helyekre is elmegyek, majd meglátjuk, mi lesz – mondta spanyol újságíróknak arról, hogy állítólag a múlt héten üléspróbán járt a japán gyártó csapatánál. Arról, hogy jövő héten tesztel-e a Toyotánál, szintén nem mondott semmit.

Kijelentette, nincs rajta nyomás, hogy már jövőre versenyezzen Le Mans-ban hiszen szerinte még sok évig lehetősége lesz erre.

„Jövő héten otthon leszek, és meglátjuk, hogy ki tudom-e pihenni magam a különböző időzónákban rendezett versenyek után” – ködösített Alonso, aki a Sky Sportsnak azt is elmondta, ha tehetné, minden hétvégén versenyezni, de szerinte a McLaren ezt az elképzelést nem támogatná.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!