Massa bejelentette, a szezon végén tényleg visszavonul

Felipe Massa, Williams, Brazil Nagydíj
Williams Martini Racing's Brazilian driver Felipe Massa, holding his country's flag, greets fans after his final appearance at Interlagos circuit before retirement, at the end of the Brazilian Grand Prix in Sao Paulo, Brazil, on November 13, 2016. / AFP PHOTO / Nelson Almeida
Vágólapra másolva!
A brazil pilóta a hazai versenye előtt hozta nyilvánosságra a döntést. Két lehetséges utódját is élesen bírálta, egyelőre nem tudni, ki lép a helyére.

Véget ér Felipe Massa versenyzői pályafutása az F1-ben, miután a soron következő, Brazil Nagydíj előtt bejelentette, hogy az idei szezon végén elhagyja a mezőnyt, várhatóan 269 futammal a háta mögött. A brazil pilóta a 2002-es Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be az F1-ben, majd 2003-ban a Ferrari tesztpilótája volt, ezen kívül csak a 2009-es balesete miatt hagyott ki futamokat.

Massa eredetileg már tavaly visszavonult, mert Valtteri Bottas és az újonc Lance Stroll mellett nem maradt neki hely a Williamsnél, Bottast viszont váratlanul elcsábította a Mercedes, így a csapat visszahívta a veterán pilótát. Massa az idén nem szerepelt jól, de szívesen maradt volna, ezt jelzi az is, hogy élesen kritizálta az ülésére pályázó Robert Kubicát és Paul di Restát is.

Massát hősként ünnepelték tavaly Brazíliában Forrás: AFP/Nelson Almeida

„Ahogy már mindenki tudja, a Forma-1-től való visszavonulásom tavalyi bejelentése után megállapodtunk abban, hogy visszatérek az idei szezonra, hogy segítsek a Williamsnek – nyilatkozta Massa. – Immáron négy nagyszerű szezont élvezhettem a csapatnál, de a szezon végén tényleg véget ér a pályafutásom a Forma-1-ben.”

Claire Williams csapatfőnök helyettes személyesen is köszönetet mondott Massának az elmúlt négy évnyi munkájáért, és kijelentette, különösen hálásak neki, mert kész volt elhalasztani a nyugdíjazását, amikor Bottas a Mercdeshez igazolt. „Ez megmutatta a kapcsolatunk mélységét, amit a közösen építettünk az együtt töltött idő során.”

A Williamsnél az ifjú Stroll helye biztos jövőre is, és sajtóhírek szerint Massához hasonlóan Pascal Wehrlein is kiesett az ülésre hajtók listájáról. A napokban felmerült, hogy Danyiil Kvjat is képbe került a Williamsnél, de a bennfentesek elsősorban Kubica vagy di Resta szerződtetésére számítanak. A lengyel pilóta egyik szponzora, az Olimp sejtelmesen annyival kommentálta a hírt, hogy „Hm…”

Massa távozásával Brazília eltűnik az F1-es mezőnyből, hiszen Ayrton Senna, Nelson Piquet és Emerson Fittipaldi hazájából nincs más a jövő évi rajtrácson, és a láthatáron sem tűnik fel senki, akinek esélye lenne, hogy a közeljövőben bekerüljön az F1-be. A brazilok közül Massa 2008-ban, Rubens Barrichello 2009-ben küzdhetett a világbajnoki címért, ő egyelőre az utolsó, aki közülük futamot tudott nyerni 2009 szeptemberében, Monzában.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!