Verstappen leidiótázta, de nem akarta megbántani a bírát

F1 Grand Prix of USA - Practice P-20171020-01073 AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2017
AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2017 in Austin, Texas. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20171020-01073 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Azt állítja, csak a pillanat hevében tett derogáló megjegyzéseket az egyik sportfelügyelőre az austini büntetése után. Beszélgetni nem akar vele a történtekről, szerinte nem lenne értelme.

Max Verstappen érthető módon nem fogadta túl jól, hogy az USA Nagydíj leintése után pár perc alatt megfosztották a 3. helytől, amiért az utolsó kanyarok egyikében a pályát levágva előzte meg Kimi Räikkönen Ferrariját. A Red Bull versenyzője igazságtalannak tartotta a döntést, és dühében kijelentette, hogy az egyik „idióta" sportfelügyelő ítél folyamatosan ellene.

Verstappen kiakadt az austini ítélet miatt Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A 3+1 fős bírói testület összetétele éppen a személyes elfogultság elkerülése végett versenyről versenyre változik, ezúttal azonban ugyanúgy tagja volt az ausztrál Garry Connelly, mint a tavalyi Mexikói Nagydíj hétvégéjén, amikor Verstappentől hasonló körülmények között vették el a helyét. Bár őt konkrétan nem nevezte meg, minden bizonnyal rá célzott, a holland tévének nyilatkozva derogálóan „mongolnak" (vagy inkább mongoloidnak) nevezve a felügyelőt.

Verstappen hétfőn este, a Peptalk című talkshow-ban már visszakozott.

– magyarázta. – Ilyenkor csak kibukik egy és más. Nem akartam megbántani senkit."

Az FIA nem szokta jól viselni, ha a tisztviselőit sértegetik: tavaly Sebastian Vettel is megrovást kapott, és nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, miután a mexikói futam közben, a rádióban elküldte melegebb éghajlatra a versenyigazgatót, Charlie Whitingot, pont azért, mert a szerinte szabálytalanul védekező Verstappent nem büntették meg időben. A Red Bullt irányító Christian Horner azonban úgy véli, a pilótája most nem fog bajba kerülni a derogáló megjegyezései miatt.

„Szerintem joga van hozzá, hogy kinyilvánítsa a véleményét – mondta. – Az érzelmek minden sportban magas hőfokon égnek, ez is hozzájuk tartozik. Ha azt állította volna, hogy örül az ítéletnek, sokkal jobban el lettem volna képedve."

A felvetésre, hogy tisztáznia kellene a helyzetet Connellyvel, Verstappen azt felelte: nincs mit megmagyaráznia.

„Leülhetünk egymással, és beszélgethetünk órákig, de ez semmin nem változtatna" – tette hozzá. Viszont úgy véli, az ítélkezési rendszert muszáj lenne megreformálni.

„Azt gondolom, egyre többen akarnak változást. A döntés nem volt helyes, és röhejes, hogy semmit nem tehettünk ellene – utalt arra, hogy fellebbezni a szabályok szerint nem lehetett. – Erről még beszélni fogunk, de tisztán kellene látni, hogy mi a helyes. Egyelőre nem tudom egyértelműen a választ."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!