Vágólapra másolva!
Nem volt sima a pénteki edzésnapja Austinban, de azt várja, hogy szombaton pótolni be tudja hozni a lemaradását. A Ferrari tempójával elégedett.

A Ferrari-Mercedes csatában utóbbi várhatja lépéselőnyből az USA Nagydíj szombati napját, mert Lewis Hamilton mindkét pénteki edzésen magabiztosan végzett az élen. Sebastian Vettelnek kellemetlen hír, hogy délután fél másodperc volt a hátránya, ráadásul Max Verstappentől is kikapott.

Egy kicsúszással sokat ártott a felkészülésének is: a tréning első felében kipördült a több pilótán kifogó utolsó előtti kanyarnál, és a kicsúszás közben kockásra égette a gumijait, melyekkel így később nem tudott versenyszimulációt teljesíteni. És ha mindez nem lett volna elég a rosszból,

idő előtt le kellett parkolnia a garázsban, mert úgy érezte, valami nem stimmel az első tengelyével,

furának találta a viselkedését.

Vettel napja nem volt zökkenőmentes Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Vettel elismerte, hogy nem volt ideális a pénteki napja. "Pénteken mindenki minél többet akar gyakorolni. Ez nekem ma nem jött össze" - nyilatkozta kissé gondterhelten.

"Kimi tudott menni a másik autóval, úgyhogy így is sokat tanulhattunk, azonban biztosítanunk kell, hogy az autóm jó állapotban legyen holnapra, és felvehessem a ritmust. Úgy gondolom, ebben az esetben gyorsak lehetünk."

"Zűrös volt a délután, nem alakult gördülékenyen, de az autó gyors, nem kell aggódnunk." Szerinte ennek nem mond ellent a leggyorsabb körök listája, mert a sajátját nem érezte jól kivitelezettnek, és összességében azt gondolja, a Ferrari tarthatja a tempót a Mercedesszel.

A kicsúszásról azt mondta, túl nagy kockázatot vállalt. Az első tengelyén nem találtak rendellenességet a szerelők az átvizsgálás során, bár úgy érezte, "valami nem stimmelt" az autóval. "Ellenőriztük, de nem találtunk semmit. Nyilván sok időt vesztettünk, de jobb elővigyázatosnak lenni" - tette hozzá.

A Ferrari végül úgy döntött, hogy egy vadonatúj kasztnit ad Vettelnek a szombati napra.

Ezért nem jár büntetés, viszont az FIA ellenőreinek ismét meg kell vizsgálni az autót a harmadik edzés előtt.

A gumikat és az aerodinamikát tesztelő Kimi Räikkönen a 6. helyen zárt. Ő szokásához híven nem boncolgatta mélyen az eseményeket, szerinte "ez egy átlagos péntek volt, kipróbáltak különböző dolgokat, és igyekeztek minél többet tanulni", jóslatokat pedig nem akar tenni. "Mindannyian tudjuk, akad némi teendőnk holnapra" - tette hozzá.