A Hondánál neheztelnek Alonsóra a beszólásai miatt

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Magyar Nagydíj
Hungaroring, Budapest, Hungary. . Sunday 30 July 2017. Fernando Alonso, McLaren, relaxes in a deck chair in parc ferme after finishing sixth. Photo: Andrew Hone/McLaren ref: Digital Image _ONZ1083
Vágólapra másolva!
De nem az F1-es programot irányító Haszegava Juszuke, aki szerint a spanyolnak minden joga megvolt hozzá, hogy kritizálja őket, és jól is tette. Elismeri, hogy a japán cég 2015-ben egyszerűen nem áll készen az F1-re.

Fernando Alonso régóta olyan versenyző hírében áll, akivel nem könnyű együtt dolgozni, és ezen a McLaren-Hondánál töltött elmúlt három éve sem enyhített: rendszeresen gyalázta a csapat japán motorszállítóját a nyilvánosság előtt, miközben tőlük kapta a fizetése tekintélyes részét.

A Honda F1-es programját irányító Haszegava Juszuke elismerte, hogy ezt a vállalatnál sokan nem nézték jó szemmel, de azt állította, őt egyáltalán nem zavarta, mert Alonsónak igaza volt.

„Egyáltalán nem – felelte az El Confidencial kérdésére, hogy Alonso túl intrikus versenyző-e. – Azért kritizált minket, mert nem volt elégedett velünk, és ehhez minden joga megvolt. A Hondánál vannak, akiknek nem tetszett a hozzáállása, nekem azonban nem volt vele bajom."

„Gyakran gyakorolt rám nyomást. Ha az autó nem működött, nem habozott a tudomásomra hozni, hogy nem elégedett. De jó srác, és valószínűleg szörnyen érezte magát, amiért állandóan gyötörnie kellett. Muszáj volt megtennie, mert azt akarta, hogy minden jól menjen."

Alonso néha viccet csinált az állandó műszaki problémákból Forrás: Origo

Haszegava elismerte, hogy jelentős részben pont Alonso zsörtölődése nehezítette meg a McLaren és a Honda munkakapcsolatát, mégis úgy vélte, ezért nem lehet hibáztatni a kétszeres világbajnokot.

„Ami személyesen engem illet, én nagyon csalódott vagyok, hogy nem sikerült elég jó motort adnunk neki, de az F1-ben nehéz boldoggá tenni mindenkit – mondta. – A dologban nem volt semmi személyes. Alonso igazi profi módjára végezte a munkáját, a versenyzők azonban elég temperamentumos emberek, meg kell érteni, ha így viselkednek. Ha az övé lett volna a legjobb autó, vajon boldog lett volna? Igen, úgyhogy egy szavunk sem lehet."

A Honda már a visszatérése első évében, 2015-ben győzelmeket ígért, és Haszegava elismeri, hogy egyszerűen túl magasra tették a lécet.

– erősítette meg. – Csakhogy a Hondának génjeiben van az örökös küzdelem. Soha nem adjuk fel. Ha másképp lenne, hátat fordítanánk az F1-nek."

Miközben a Honda jövőre átpártol a Toro Rossóhoz, a McLaren a Renault ügyfélmotorjait fogja használni. Valószínűleg Alonso is velük marad: a csapat főnöke, Zak Brown célzott rá, hogy ezt már csütörtökön, az USA Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján megerősíthetik. A hírek szerint csak abban volt némi vita Alonso és a McLaren között, hogy versenyezhet-e más sorozatokban, mint az idén tette az Indy 500-on. Erre várhatóan alkalmanként, az adott szituációtól függően fognak lehetőséget adni neki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!