Vágólapra másolva!
Az előző két versenye a csapata hibáiból alakult siralmasan, de úgy érzi, volt, amikor miatta nem értek el elég jó eredményt. Konkrétan a bakui ámokfutására gondol, ami sokkal jobban fáj neki, mint a szingapúri kiesése.

Az elmúlt három futam eredményei minimálisra csökkentették Sebastian Vettel esélyeit a világbajnoki címre, mivel 59 pontos hátrányt kellene ledolgoznia a maradék négy versenyen. A német ász az előző két nagydíj rossz kimenetele ellen semmit sem tehetett, mert műszaki hibák sújtották, de valamelyest jobban állna a szénája, ha a szezon korábbi részében többször őrzi meg a hidegvérét.

A nyár eleji Azeri Nagydíjon például 2 helyett 15 ponttal szerezhetett volna többet Lewis Hamiltonnál, és csak magának tehet szemrehányást.

A Safety Car mögött úgy érezte, élen haladó riválisa szándékosan befékezett előtte, illetve nem gyorsított ki rendesen, és ekkor a felszínre tört a lobbanékony habitusa: dühében oldalról nekikoccant a Mercedesnek. Ezért büntetést kapott, holott különben az ölébe hullott volna a győzelem Hamilton későbbi műszaki problémája (a fejtámla meglazulása) miatt.

Vettel Bakuban értékes pontokat vesztett felesleges akciójával Forrás: DPPI/Dppi

Vettelnek ez jobban fáj, mint a szingapúri rajtbaleset, ahol zuhanásnak indultak az esélyei a világbajnokságban.

- ismerte el az Autosportnak. - Szingapúrban csak olyasmi történt, ami időnként óhatatlanul megesik ebben a sportban. Természetesen nagyon balszerencsés volt, de már rengeteg hasonló volt a múltban, és még nyilván rengeteg lesz a jövőben is.”

„Aki érintett benne, megszívja, erre nincs találó megfogalmazás. Jókor jött? Nem. Létezhet egyáltalán jó idő erre? Valószínűleg nem.”

Tavaly mozdultak el a jó irányba

Miután kiesett a japán versenyről, Vettel védelmébe vette a Ferrarit, és emlékeztetett mindenkit, hogy milyen sokat fejlődtek a győzelem nélküli tavalyi szezonhoz képest. Idén ugyanis erős kihívói lettek a Mercedesnek az átszervezéseknek köszönhetően.

„Nem sok változott. Az emberek többé-kevésbé ugyanazok - mondta Vettel. - 2016 gyötrelmes, de roppant fontos év volt, mert számos szervezeti változtatást végrehajtottunk a javulás érdekében, és ettől erősebbek lettünk.”

Általában úgy értelmezik a változtatással kapcsolatos nyilatkozatokat, hogy embereket kell lecserélni, pedig én nem erre gondolok. Időnként arra van szükség, hogy a meglévő kollégákkal hajtsunk végre kisebb korrekciókat, és attól minden sokkal jobban működik.”

„Szerintem a Ferrarinál adott a potenciál, a megfelelő szakemberek, a tehetség. Minden rajtunk múlik, mindannyian próbáljuk együtt húzni az igát, és sikeresek lenni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!