Vágólapra másolva!
Még el sem kezdődött a Japán Nagydíj, de a Ferrari versenyzője már kihágást követett el, és újabb megrovást kapott. Még egy ballépés, és rajtbüntetést kap.

Megrovást kapott Sebastian Vettel, mert elkésett, amikor a Japán Nagydíj előtt lejátszották a himnuszt a rendező ország tiszteletére. Az FIA elvárja, hogy minden versenyző felsorakozzon a rajtrács elején, Vettel viszont nem ért oda időben, mert a csapatával maradt, miközben a szerelők megpróbálták feléleszteni a motorhibás Ferrarit.

Az autó végül elindult, de rögtön kiderült, hogy a tempója nem versenyképes, azért Vettel kiesett, az FIA viszont megbüntette a protokollszabály megsértése miatt, így a szezon során ez már a második megrovása. Ha a további négy versenyhétvégén újabb hibát követ el, automatikusan rajtbüntetést kell majd kapnia.

Vettel himnusz helyett a csapattal maradt - galéria! Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Vettelt a Monacói Nagydíjon figyelmeztették először, mert az időmérőn a bokszutcából kihajtva átlépte a záróvonalat. A sportszabályzat 18.2-es pontja szerint

„Ha a megrovást a versenyen történő incidens miatt kapja, akkor a tízhelyes büntetést a következő versenyen érvényesítik. A tízhelyes büntetést csak akkor adják ki, ha a megrovások közül legalább kettőt vezetői szabályszegésért ítélnek meg.” Ez azt jelenti, hogy ha Vettel ismét elkövet valamilyen szabálytalanságot, a legkisebb elmarasztalásért is rajtbüntetést kaphat.

Nem tudták elhárítani a hibát, Vettel kiesett - galéria! Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A tavalyi világbajnok Nico Rosberg a Sky Sports szakértőjeként bírálta a szabályozást. „Most komolyan, számomra ennek semmi értelme nincs. Megrovást adni azért, mert valaki kihagyja a himnuszt? Rendben, adjanak pénzbírságot, vagy ilyesmi, de annak semmi értelme sincs, hogy olyan megrovást adnak, ami utána befolyásolja az ember versenyzését.”

A korábbi versenyző, Martin Brundle is kiállt Vettel mellett.

„A világbajnoki címért küzd, és az autójával gond akadt a rajtrácson. Lehet, hogy visszajelzést kellett adnia a szerelőknek azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt a formációs körön, úgyhogy ez kissé furcsa” – vélte Brundle.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!