Vágólapra másolva!
A mexikói valóban feltartotta a Williams újoncát a Japán Nagydíj időmérőjén, de a sportfelügyelők szerint elkerülni sem tudta volna az incidenst. Stroll részben emiatt eshetett ki a Q1-ben.

Miközben Felipe Massa egészen a Q3-ig menetelt a Japán Nagydíj időmérő edzésén, csapattársa, Lance Stroll már az első etapban kiesett a Williamsszel. A fiatal kanadai pilóta azért nem tudott jobb kört futni, mert mindkét próbálkozásánál megzavarták: az első mért köre után arra panaszkodott, hogy Sergio Pérez feltartotta őt, a második kísérletének pedig a Romain Grosjean balesetét követő piros zászló vetett véget.

A sportfelügyelők az edzés után kivizsgálták a Pérez és Stroll közötti incidenst, és

bár megállapították, hogy a mexikói valóban feltartotta a Williamst, nem osztottak ki büntetést.

Úgy látták, az adott helyzetben nem volt elkerülhető Stroll akadályozása, ezért Pérez tulajdonképpen nem szegte meg a szabályt. A mexikói ugyanis azért került a Stroll szempontjából szerencsétlen pozícióba, mert Pierre Gasly épp akkor előzte meg őt.

Pérez nem tehetett róla, hogy akadályozta Pérezt - kattintson a galériáért! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

"Az időmérő alatt rendszeresen előfordult, hogy a versenyzők jelentősen lelassítottak a 16-os kanyar bejáratánál, így szerettek volna nagyobb távolságot kialakítani az előttük haladóhoz képest - állt a sportfelügyelők közleményében. - Ez harmonikahatást eredményezett, mert zsinórban több versenyző is ugyanazt csinálta, ami hozzájárult a 11-es (Pérez) és a 18-as (Stroll) autó közti incidenshez is."

Elkerülhetetlen volt

A feltartás előtt Pérez épp egy mért körre készült, ahogy a többi autó is előtte. A sportfelügyelők magyarázata alapján Gasly eredetileg Pérez mögött haladt, de a 16-os kanyarhoz közeledve megelőzte Pérezt, amihez joga volt -

a manőver azonban azzal járt, hogy Pérez a 17-es kanyar csúcspontjára került, amikor a mért körén lévő Stroll utolérte őt.

A Sportszabályzat 31.6-os cikkelye alapján csak az elkerülhető feltartások esetén sújtják büntetéssel a pilótákat, Pérez viszont nem tehetett róla, hogy Stroll érkezésekor rossz helyen volt.

"A meghallgatáson mindkét versenyző egyetértett abban, hogy a többi autó befolyása nélkül Pérez nem tartózkodott volna abban a pozícióban - a helyzet elkerülhetetlenné vált, amint Gasly megelőzte Pérezt - határoztak a sportfelügyelők. - Ezért megállapítjuk, hogy bár Pérez valóban feltartotta Strollt, az eset nem lett volna elkerülhető, ezért nincs szükség további intézkedésekre."

Stroll elfogadta a döntést, de bosszantotta, hogy egy tiszta kört sem tudott futni a Q1-ben. "Mindkét körömben hátráltattak, először Pérez és Gasly az utolsó sikánban, az etap végén pedig a piros zászló tett nekem keresztbe.

- magyarázta a kanadai, aki a többi pilóta büntetése miatt előreléphet pár helyet a rajtrácson, a 15. helyről indul majd. - De ilyen a versenyzés, most már semmit nem tehetünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!