Vágólapra másolva!
A videóban elárulja, a Forma-1-es versenyzőknek miért nem elég épp csak annyira fittnek lenniük, hogy el bírják vezetni az autót.

Max Verstappen pont a Szingapúri Nagydíj előtt jegyezte meg, hogy extra edzésekre lesz szüksége, mert a versenyekről állandóan kiesik, ezért vasárnap délutánonként nem teheti rendesen próbára az állóképességét. Mivel a Marina Bayben belekeveredett a rajtbalesetbe, ez múlt vasárnap megint nem jött össze neki.

Triviálisan hangzik, de a vezetéshez tényleg a vezetés a legjobb edzés, csak éppen arra egyszerűen nincs elég lehetőségük a pilótáknak, főleg, amióta a tesztelés is erősen korlátozott.

Ami a fizikai felkészülést illeti, a legintenzívebb időszak számukra a tél, akkor ugyanis több idejük van sportolni – a szezon közben, a rengeteg utazás miatt csak a szinten tartás a fő céljuk.

Az idén mindenkinek fittebbé kellett válnia, hogy másfél-két órán keresztül el tudja vezetni az F1 történetének leggyorsabb autóit, akár nagy hőségben is, amikor egyetlen futam alatt a versenyzők akár 3 kg-ot veszthetnek a testsúlyukból. A folyadékpótlás elengedhetetlen: Kevin Magnussennek és Valtteri Bottasnak a Szingapúri Nagydíj alatt tönkrement az italadagolója, és a finnek a vége felé már a látását is rontotta a dehidratáció.

Amint Verstappen ebben a videóban kifejti, az idei autók az elődeiknél akár 20-30 km/ó-val nagyobb tempóra képesek a gyors kanyarokban, ez pedig sokkal komolyabb oldalterhelést jelent, úgyhogy a pilótáknak rengeteget kellett edzeniük. Ám közben arra is ügyelniük kellett, hogy ne fejlesszenek magukra túl nagy izomtömeget, hiszen az autóban minden plusz kg számít.

„Ebben nehéz megtalálni az arany középutat. A legjobbak a saját testsúllyal végzett gyakorlatok. Persze mindenki más: vannak alkatilag vékonyabb és nehezebb versenyzők. Azt hiszem, én inkább az utóbbiakhoz tartozom – magyarázza Verstappen, akinek az edzéséből is láthatunk pár pillanatot a videóban. – Nem akarom minden alkalommal ugyanazokat a gyakorlatokat csinálni, mert az hamar unalmassá válik, ezért a változatosság kedvéért rendszeresen újakat keresek."

főleg a felsőtestünkre és a nyakunkra. Ez elég kemény, különösen, ha még meleg is van. Akkor rendesen elkezdünk izzadni."

Verstappen szerint ezért nem is elég csupán a minimálisan szükséges edzettségi szintet elérni.

„Rengeteg villámgyors döntést kell meghoznunk. Ha elég fitt vagy, nem kell a teljes mentális kapacitásodat a vezetésre koncentrálnod, oda tudsz figyelni a stratégiára és az autó optimalizálására is – mutatott rá. – Ezért jobb túl fittnek lenni, mint épp csak elég fittnek. Nem elég, ha el tudod vezetni az autót. Kényelmesen kell képesnek lenned rá, hogy mindig maradjon egy kis tartalékod."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!