A pole-t elvesztettük, de a versenyt mi nyerjük

auto-prix Horizontal Ferrari's German driver Sebastian Vettel (C) waves after securing pole position beside Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) and Red Bull's Australian driver Daniel Ricciardo after the qualifying session of the Formula One Singap
Ferrari's German driver Sebastian Vettel (C) waves after securing pole position beside Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) and Red Bull's Australian driver Daniel Ricciardo after the qualifying session of the Formula One Singapore Grand Prix in Singapore on September 16, 2017. / AFP PHOTO / Mohd RASFAN
Vágólapra másolva!
A Red Bull elismeri a vereséget a szingapúri időmérőn, Ricciardo mégis úgy véli, attól, hogy Vettel egy mért körben gyorsabb volt, a futamon még ők maradtak a legesélyesebbek a győzelemre.

Hiába nyerte meg mindhárom szabadedzést, valamint az időmérő első két fordulóját, a Red Bull a szingapúri Q3-ban vereséget szenvedett az óriásit hajrázó Sebastian Vetteltől, aki a hétvége korábbi részében nem brillírozó Ferrarival mindkét körében gyorsabb volt náluk. Végül kifejezetten sokat, bő 3 tizedmásodpercet vert Max Verstappenre és Daniel Ricciardóra, de az emiatt a 3. rajtkockába szoruló ausztrál úgy véli, a versenyen így is a Red Bull maradt a favorit.

– jelentette ki Ricciardo, aki a pénteki szabadedzések után azt mondta, a csapatának a Marina Bayben dominálnia kell. – Nagyon jó csomagunk van. Seb az időmérőn odatette magát, de holnap visszavágunk. Ma elismerem ezt a kis vereséget, ettől azonban még semmi sincs veszve. A stratégia az egy és két kerékcsere határán ingadozik, úgyhogy izgalmas lehet a dolog."

Vettel két kiugróan jó kört húzott el a sisakjából a Q3-ban - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Ricciardo, aki csak a harmadik szektorban ért el jobb részidőt ferraris vetélytársánál, és ott is csupán 46 ezredmásodperccel, elismerte, hogy azt hitte, a pole elérhető lesz számára, Vettellel azonban nem tudta volna tartani a lépést.

„Ez egy elég hosszú kör, az ember pár helyen nyer, pár helyen veszít egy kis időt, de a 3-4 tizedes különbség már elég jelentősnek számít – mondta. – Mi az időmérő legelejétől kezdve beleadtuk a maximumot, úgyhogy a Q3-ra semmilyen titkunk nem maradt."

A pálya specialistájaként számon tartott Ricciardo most először szenvedett vereséget egy csapattársától egy szingapúri időmérőn, bár mindössze 26 ezreddel, ráadásul úgy, hogy csak az első szektorban volt lassabb Verstappennél. A holland is sajnálta, hogy lemaradtak a pole-ról, és elismerte, hogy az utolsó köre, amelyben nem tudott javítani, nem sikerült fényesen, de az eredményével alapvetően elégedett volt.

Úgy érezte, hátráltatta az is, hogy a végsebessége egész hétvégén nem volt akkora, mint Ricciardóé.

Ezt az adatok alátámasztják: az első mérési ponton 310,6 km/ó-s tempót ért el az időmérő során, míg a csapattársa 312,7-eset. A Mercedesek és a Ferrarik jóval, 4-5 km/ó-val gyorsabbak voltak az egyenesben, ami nem fogja megkönnyíteni a Red Bull dolgát, ha a versenyzői majd előzni próbálnak.

„Az időmérőn folyamatosan javultunk, bár a motorerőm egész hétvégén hiányzott, vesztettem egy kicsit a végsebesség terén, ezért a 2. hely nagyon ígéretes – mondta Verstappen, akinek a szombati szabadedzésen ki kellett cserélni a kormánykerekét, mert önállósította magát a sebességváltója. – Tudjuk, hogy keményen tovább kell dolgoznunk, még nem vagyunk a Ferrari és a Mercedes szintjén."

A Red Bull párosa az esős monzai időmérőn is 2-3. lett, de akkor a motorcserék miatt hátrébbról kellett indulniuk. Amikor a Hungaroringen viszonylag elölről, az 5-6. helyről rajtoltak, Verstappen összeütközött Ricciardóval, de kijelentette, hogy a szingapúri startnál is támadni fog.

„Az ember mindig ráveti magát a résekre, ha lehetséges – mondta. – A verseny közben nehéz lesz megelőznünk (Vettelt), úgyhogy az első körben kell megpróbálnunk mindent."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!