Vágólapra másolva!
Megnyugodtak a Mercedesnél, mert Hamilton 3 ponttal Vettel elé került a pontversenyben. Pont ennyiről mondott el, amikor Bottast maga elé engedte a Hungaroringen.

Az előző évek sikerszériáját idéző, lehengerlő teljesítménnyel kettős győzelmet ért el a Mercedes a Ferrari hazai pályáján. Lewis Hamilton a rajttól kezdve mindössze 1 körre engedte ki a kezéből a vezetést Valtteri Bottas javára, aki a 4. helyről gyorsan feljött Hamilton mögé, majd 3-4 másodperccel csapattársa mögött haladva juttatta célba a másik Ezüstnyilat.

Hamilton az idén elsőként tudott zsinórban kétszer is nyerni egymás után, ezzel 3 pontos előnybe került Sebastian Vettel előtt. A német pilóta odaért a dobogóra, de egy pillanatig sem volt veszélyes a Mercedesekre, mert üres pályán is lassabb volt náluk, végül Hamiltontól több, mint fél perces hátrányt szedett össze.

Hamilton győzelméhez nem fért kétség Forrás: AFP/Miguel Medina

„A rajt után úgy tűnt, hogy Valtterinek megint nehéz versenye lesz, de visszaküzdötte magát, és szenzációs 2. helyet ért el – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Sky Sportsnak. – Esteban (Ocon) és Lance (Stroll) is nagyszerűen versenyzett, pedig kemény dolgokon mentek keresztül.”

A Mercedesnél ez volt az egyetlen, ami miatt izgulhattak, hiszen Vettelnél úgy is gyorsabbak voltak, hogy a futam derekán letekerték a motorjaikat. Niki Lauda a leintés után hihetetlennek nevezte, hogy 36 másodpercet vertek Vettelre, majd Hamilton és Bottas udvarias magyarországi helycseréjére utalva azt mondta, Hamilton 3 pontos előnye „Budapest miatt” nagyon fontos a csapatnak.

Hamilton akkor pont 3 pontot vesztett Bottasszal szemben azért, mert a leintés előtti métereken visszaadta csapattársának a 3. helyet. Wolff szerint Lauda azóta emlegeti neki, hogy ez hiba volt a világbajnoki csatában, ezért a csapatfőnök kijelentette, reméli, hogy most már előre tekinthetnek, bár elismerte, hogy a szingapúri pálya nem feltétlenül kedvez majd a Mercedesnek.

„Megpróbálunk majd jó munkát végezni, és a lehető leggyorsabbá tenni az autónkat. Egy héttel ezelőtt a Ferraritól mindenki azt várta, hogy sokkal hátrébb lesznek, de jól megizzasztottak minket. Az új autókkal az a lényeg, hogy jól megértsük a működésüket, most a hiányosságainkat próbáljuk kipipálni, hogy a legjobbak lehessünk.”

A tifosi nem Hamilton győzelméért szurkolt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Győzelme után Hamilton is azt mondta, hogy az elmúlt két hétvégén minden összeállt a Mercedesnél. Különlegesnek nevezte, hogy a Ferrari otthonában fej-fej mellett haladhatott Bottasszal a leintés után, és azt mondta, nem aggódott volna, ha a Red Bullok indulnak mögüle, sőt jól jött volna neki, ha ők is beszállnak a küzdelembe. Ez Ricciardo tempóját látva nem meglepetés.

– mondta Hamilton, eltekintve a Spában bevetett új motortól. – Jól megértettük a csomagunkat, és kihoztuk belőle, ami benne van. A gyárban a srácok kivételes munkát végeztek, és a hétvégén tényleg megmutatkozott, hogy a rajt első négy helyén Mercedes (motoros) autók álltak” – tette hozzá, de ehhez az is kellett, hogy a két Red Bullt a motorcserék miatt megbüntessék.

Bottas életét eleinte megnehezítették a Ferrarik, aztán lerázta őket Forrás: AFP/Miguel Medina

„Lesznek még óriási kihívást jelentő versenyeink, de igyekszünk tovább. Az összes főnökünk itt volt ma, az elnök is annyira akarja a győzelmet, mint mindenki más a csapatban. Az összes eddigi csapatomnál egységesebben működünk. Mindig azon jár az eszem, hogy a lehető legjobb munkával az élen tartsam magamat."

Bottas elégedett volt azzal, hogy a 4. helyről rajtolva 2. lett és kettős győzelmet értek el Hamiltonnal. „Az én szempontomból jó verseny volt, bár a rajtnál vesztettem egy helyet, szerencsére gyorsan visszaszereztem, majd megelőztem a Williamst és a Force Indiát. Utána remek volt a tempó, és nagyon élveztem, hogy ilyen erős volt az autóm. Lenyűgöző volt dobogóra állni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!