Visszatérhet a furcsa gumivibráció Monzában

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Belga Nagydíj
07 RAIKKONEN Kimi from Finland of scuderia Ferrari during the Formula One Belgian Grand Prix at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2017 in Spa, Belgium. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Pirelli menedzsere szerint a lassú kanyarokból kigyorsító autókon tapasztalt szokatlan jelenség a hétvégi Olasz Nagydíjon is megfigyelhető lesz, bár valószínűleg kevésbé látványosan, mint Spában.

A Belga Nagydíjon szokatlan jelenségnek lehettek szemtanúi a nézők: az autók hátsó gumijait többször különös remegés járta át, és a Pirelli menedzsere szerint ez tipikusan alacsony sebességnél, kigyorsításoknál volt megfigyelhető.

Noha nem tudott magyarázatot adni a jelenségre, Mario Isola arra számít, hogy a hétvégi Olasz Nagydíjon is előjön. "Ez valószínű, mert a lassú sikánoknál itt is kemények a féktávok és erőteljesek a kigyorsítások - mondta. - Rá kell jönnünk, a jelenséget mennyire befolyásolja a tapadás és az aszfalt érdessége. Viszont nem hiszem, hogy Monzában ugyanilyen látványos lesz."

Räikkönen is vibrációra panaszkodott Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

"Továbbra is ellenőrizzük és vizsgáljuk a hullámok frekvenciáját. Ez új jelenség. Hasonló ahhoz, ami régebben a gumik oldalfalánál jelentkezett, de ez a futófelületet érinti."

"Miután beszéltünk a csapatokkal, bíztak benne, hogy (a vibráció) nem okoz bajt, és a futam rendben le is zajlott, tehát jó volt a megérzésük. A versenyhétvégén rengeteg abroncsot vizsgálat alá vetettünk, de semmit sem találtunk, amiből bármilyen következtetést le lehetne vonni."

Let's call it the Merc twerk... #Formula1 #F1 #BelgianGP @mercedesamgf1

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Korábban a 2013-as Brit Nagydíjon bekövetkezett defektlavinánál merült fel, hogy különleges, úgynevezett állóhullámok alakulhatnak ki a gumikban, de azóta természetesen rengeteget változott az abroncsok összetétele.

Ezúttal nem okozott tömeges kalamajkát a furcsa vibráció, de Lance Stroll autójának hátsó szárnyában kárt tett az időmérőn.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!