Vettel újabb három évig a Ferrarinál marad

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Belga Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel looks on as he sits next to his helmet in the pits during the first practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 25, 2017 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
A Ferrari szombaton bejelentette, hogy meghosszabbították Sebastian Vettel szerződését, aki 2020 végéig a Scuderia pilótája marad.

Eldőlt Sebastian Vettel jövője a Forma-1-ben, miután a Ferrari bejelentette, hogy a 2020-as szezon végéig meghosszabbították a négyszeres világbajnok pilóta szerződését. Vettel csapattársa jövőre biztosan Kimi Räikkönen lesz, akivel a 2015-ös szezon kezdete óta dolgoznak együtt, a német versenyző ekkor kezdett a Ferrarinál.

Vettel 30 esztendős, a 2007-es szezon második fele óta a mezőny tagja, első győzelmét a 2008-as Olasz Nagydíjon érte el a Toro Rosso színeiben. Eddigi legnagyobb sikereit a Red Bullnál aratta, 2010 és 2013 vége között zsinórban négy világbajnoki címet nyert, a hibrid korszak kezdetén azonban visszaesett a teljesítménye, és 2014 végén új motivációt keresett a Ferrarinál.

Vettel további három évig a Ferrarinál marad Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A német pilóta nagy álma volt, hogy a maranellói istálló pilótája lehessen, hiszen barátja és gyerekkori hőse, Michael Schumacher is a Ferrarival vált igazi legendává. Vettel jól kezdett a Scuderiánál, a 2014-es győzelmi aszály után rögtön három futamot megnyert, 2016-ban viszont nem tudott győzni, és frusztrálttá is vált a csapat megtorpanása miatt.

Az idén egyelőre 14 pontos előnnyel vezeti a világbajnoki pontversenyt,

nyert Ausztráliában, Bahreinben, Monacóban és a Hungaroringen, és a korábbi statisztikák szerint mindig világbajnok lett, amikor a szezon egy pontján vezette a pontversenyt, bár a Ferrarinál eddig nem tudta hozni a Red Bullnál mutatott erős második félidői formáját. Erre most mindenképpen szüksége lesz, mert Lewis Hamilton és a Mercedes nagyon erős ellenfele.

Vettel és Räikkönen párosa változatlan marad Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Sajtóhírek szerint Vettel a pénteki második szabadedzés után írta alá a szerződését, valószínűleg hirtelen sikerült áttörést elérni a tárgyalások terén, mert csütörtökön még azt nyilatkozta, hogy nem számít bejelentésre a következő két hét során. Lehetséges, hogy a vitát a szerződés időtartama váltotta ki, mert a hároméves megállapodás hosszabb időre kivonja Vettelt a pilótapiacról, de

elképzelhető, hogy Vettel ismét elhelyeztetett a szerződésben teljesítményalapú záradékokat.

„Azt fogják mondani, hogy ez egy több éves szerződés, mert meg akarják óvni a Ferrarit a kínos helyzettől, hogy Vettel nem kíván elköteleződni a projekt mellett, de ez nem jelenti azt, hogy abszolút ismerjük a szerződés részleteit, és azt sem, hogy Vettel nem tud majd kilépni belőle, ha akar, mert 2019-ben nagy mozgás lesz az átigazolási piacon” – jelentette Ted Kravitz, a Sky Sports riportere.

Vettel a Ferrarival a Belga Nagydíjon Forrás: DPPI/Dppi

Kravitz a Twitteren arról is beszámolt, hogy Niki Lauda szerint Vettel egészen júniusig a Mercedesszel is egyeztetett, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Vettel a Ferrarinál akar maradni.

„Egyszer futólag beszéltünk vele, de minél versenyképesebb a Ferrari, annál kevesebb ok van arra, hogy távozzon – mondta Lauda a Sky Sportsnak. – Ennek következtében rögtön feladtuk egy pár hónappal ezelőtt. Szerintem minden okos versenyző egynél több csapattal tárgyal, így jobb alkupozícióba kerülhet. Ő pont ezt tette."

A Sport Bild szerint - a hivatalos bejelentéssel ellentétben - a megállapodás 2+1 évre szól, és Vettel 120 millió eurót fog keresni a három év során.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!