Schumacher családja is gratulált Hamiltonnak

Forma-1, Ross Brawn, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Belga Nagydíj
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, ambiance portrait pole position with BRAWN Ross (gbr) Managing Director of motorsport Formula One Group, ambiance portrait during the 2017 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 25 to 27 in Spa -Francorchamps, Belgium - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Nem is választhattak volna alkalmasabb követet üzenetük átadásához, mint barátjukat és Lewis Hamilton korábbi főnökét, Ross Brawnt.

A Belga Nagydíj időmérő edzésén megtörtént az, ami már régen a levegőben volt, Lewis Hamilton a megszerzett pole pozíciók terén beérte az örökranglistát eddig egyedüliként vezető Michael Schumachert, és most már ketten állnak az élen 68-68 pole pozícióval, mielőtt a brit pilóta várhatóan a közeljövőben át is veszi a vezetést.

Szimbolikus, hogy a csúcsbeállítás pont Spa-Francorchamps aszfaltján történt, ahol Schumacher 1991-ben először versenyzett az F1-es mezőny tagjaként, és ahol 25 évvel ezelőtt először nyert az F1-ben, majd 2004-ben bebiztosította a még mindig egyedülálló rekordot jelentő 7. világbajnoki címét. A pálya ráadásul Kerpenhez, Schumacher szülőföldjéhez is közel esik.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Ez az idén már a második alkalom, hogy Hamilton átírja a rekordok könyvét az időmérő edzéseken, a Kanadai Nagydíjon érte utol gyerekkori hősét, Ayrton Sennát, akkor a Senna-család egy sisak replikájával köszöntötte őt, Schumacher felesége, Corinna pedig Michael barátját és korábbi csapatfőnökét, az F1 aktuális sportigazgatóját, Ross Brawnt kérte fel, hogy gratuláljon Hamiltonnak.

„Azért vagyok itt, hogy átadjak egy nagyon különleges üzenetet Corinna Schumachertől és a Schumacher-családtól – mondta Brawn a célegyenesben, kissé megilletődve.

Schumacher Facebook-oldalán később egy hosszabb változat is feltűnt: „Hatalmas elismerésünket küldjük Lewisnak, hogy beérte minden idők pole pozíciós rekordját, ez igazán lenyűgöző. Amikor még versenyzett, Michael mindig azt mondta, hogy a rekordok azért vannak, hogy felülmúlják őket. Kétségtelen, hogy amikor ez megtörténik, az nagy eredmény, és a kiválóság nélkül ez nem lenne lehetséges. Lewis nagyon megérdemli."

Az F1-ben is megvívtak egymással, balra Hamilton a McLarennel, jobbra Schumacher a Mercedesszel Forrás: AFP

Hamiltont nem kerítette hatalmába olyan eufória, mint pár hónappal ezelőtt Kanadában, de már az autóból kiszállva polírozni kezdte az autója orrára festett Mercedes-csillagot, és később is köszönetet mondott a csapatának, hogy hozzásegítették az eredményhez, és külön kitért Brawn szerepére is, aki

2012 végén, pont Schumacher helyére leszerződtette őt a később sikeressé váló Mercedeshez.

„Ez egyébként is az egyik kedvenc pályám, álomszerű, hogy ilyen kört sikerült összerakni. Az enyém a világ legjobb állása, ezért hálás vagyok” – mondta Hamilton, majd az interjút készítő Will Buxton unszolására Schumachert is méltatni kezdte.

Hamilton a negyedik világbajnoki címére hajt - galériával! Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

„A Ross által átadott üzenetet hallva csak köszönetet szeretnék mondani. Minden nap gondolok Michaelre és a családjára, és imádkozom értük.Kiváltságos vagyok, hogy versenyezhettem vele már a gokartos időkben is Kerpenben, aztán pályán is. Mindig nagyra tartottam őt, és ez manapság is így van. Megtisztelő, hogy eljutottam mellé a pole-ok terén. Ő így is minden idők egyik legnagyobb versenyzője marad.”

A háromszoros világbajnoknak kevesebb hétvége kellett, hogy elérje a 68. pole pozícióját, de az időmérő után sajtótájékoztatóján azt mondta, nem görcsölt ezen.

„Tudtam, hogy ez már a láthatáron van, de nem nagyon gondoltam rá. Nem helyeztem nyomást magamra azért, hogy gyorsan elérek-e ide vagy időbe fog telni. Emlékszem, amikor 1996-ban itt voltam az első nagydíjamon, megremegtek a bordáim, ahogy Michael elhajtott az 1-es kanyarnál. A rajongásom a sport iránt akkor szintet lépett. Most valószerűtlen, hogy utolértem őt a pole-ok terén, különösen azért, mert Michael ekkora legenda. Nagyon büszke vagyok erre.”

Lauda: Ez nagyon kellett

Hamilton az Azeri Nagydíj óta minden második versenyen elérte a pole pozíciót, de Niki Lauda, a csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke szerint a Hungaroringen látott gyengébb forma után ez különösen fontos volt.

– mondta Lauda a Sky Sportsnak. – Az (új) erőforrás bevált, az autó is jól működik, és mi is mindent jól csináltunk. A különbség a Ferrari és köztünk mindössze 2 tizedmásodperc, és többé-kevésbé egyenletes ütemben haladunk előre.”

Lauda szerint a Mercedes másik versenyzője, Valtteri Bottas az egész hétvégén elégedetlen volt az autója kezelhetőségével, és ezt ő maga is megerősítette.

„Valamiért az egész hétvégén nem voltam elég közel ahhoz, hogy küzdhessek a pole-ért. Lewis nagyon formában van, én viszont kissé zavarban vagyok, hogy miért nem tudtam közelebb kerülni, erre válaszokat kell találnom. Az autó balansza nagyon jónak tűnik, de mindenhol gyenge a tapadás, és sok időt vesztek a nagy sebességű kanyarokban.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!