Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen tűnt a gyorsabb Ferrari-versenyzőnek egészen az időmérő utolsó etapjáig, de akkor Sebastian Vettel váratlanul megelőzte őt, és bejutott az első sorba.

Ha valahol, akkor a spái pályán jó esélyei vannak Kimi Räikkönennek csapattársával, Sebastian Vettellel szemben, hiszen már négyszer győzött ezen a pályán, míg Vettel csak kétszer, és a hétvége eddigi része alapján is úgy tűnt, hogy a 2007-es világbajnok gyorsabb kettejük közül. Az időmérő utolsó etapjában azonban fordult a kocka, Vettel a 2. lett, míg Räikkönen csak a 4. helyet érte el.

Ennek oka, hogy a finn pilóta megcsúszott az utolsó gyors körén, ezért be sem akarta fejezni azt, így természetesen nem tudott javítani az eredményén, Lewis Hamilton, Vettel és Valtteri Bottas azonban megtette ezt, így Räikkönen csak a 4. helyről rajtolhat. Vettelnek azonban tett egy nagy szívességet, szélárnyékot adott neki, ez is kellett ahhoz, hogy a német versenyző bejusson az első sorba.

Vettel tempója most nem volt elég a Mercedes ellen - galériával! Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Amennyire tudom, hibázott az utolsó mért körén – mondta Vettel. – Szerintem a csapat nem mondott neki semmit, csak meglátott egy vörös autót a tükörben, és úgy gondolta, hogy ad nekem egy kis szélárnyékot. Ez nagyon rendes volt tőle, és igen hasznos volt a számomra” – mondta Vettel, aki megjegyezte, hogy ez azért volt lehetséges, mert Räikkönen előrébb volt nála a pályán.

Räikkönen annyival elintézte a történteket, hogy „ha segíthetem a csapatot, megteszem”, majd hozzátette: „Ez nekem semmibe sem került, mert már egyébként is a boksz felé tartottam. Tudtam, hogy (Vettel) mögöttem jön, felgyorsítottam, és próbáltam segíteni neki az egyenesben. Ilyen egyszerű, nincs semmilyen más történet a háttérben.”

Räikkönennek nem jött ki a lépés - galériával! Forrás: AFP/Loic Venance

Vettelnek tényleg jót tett (hátszél helyett) a szélárnyék, mert az egykörös tempó alapján Räikkönen is jobbnak tűnt nála, a Mercedesek ellen pedig nem nagyon volt esélye. Úgy érezte, az időmérőn nem tapadt eléggé az autójának eleje, de az utolsó körre azonban javult a helyzete, és elismerte, hogy a szélárnyékkal is nagy szerencséje volt.

Úgy vélte, magas üzemanyagszinttel, hosszabb etapokon a Ferrari vasárnap versenyképesebb lesz.

Räikkönen közben vibrációval küzdött, de a Sky Sportsnak nem tudta megmondani, mennyi időt vesztett a gondok miatt. „Nem segített. Az egész hétvége nagyon simán ment, ezért elkeserítő, hogy ilyen zűrösen alakult az időmérőm, de ez van – mondta, Vettel szerződéshosszabbítására reflektálva pedig hozzátette: „Ez nagyszerű, de most nem ez az első dolog, ami az eszembe jut.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!