Vágólapra másolva!
Jól indult a jubiláló versenyző hétvégéje, így benne van a pakliban, hogy 200. nagydíján beállítja Michael Schumacher pole-rekordját is. Valtteri Bottasnál még nem állt össze minden.

Pályafutása 200. nagydíjára készül a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton a hétvégi Belga Nagydíjon, ráadásul szombaton a 68. pole pozícióját is elérheti, amivel beállítaná Michael Schumacher rekordját. Hamilton maga is elámult az általa teljesített futamok száma láttán, de azt mondta, jobban akar nyerni, mint valaha.

„Őrület belegondolni, hogy elérem ezt a mérföldkövet. Még mindig fiatalnak érzem magam, és ez jó, de szédületes, hogy már ilyen régóta vagyok a Forma-1-ben. Megtisztelve érzem magam. Emlékszem az első nagydíjamra, és arra is, hogy már előtte is álmodtam arról, hogy Forma-1-es versenyző leszek. Hihetetlen, hogy már 200-nál járok, és állok a következő 200 elébe.”

Hamilton a 200. futamára készül - galériával! Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Hálás vagyok azért, amit elértem, persze mindig többre vágyunk, és magasra helyezzük a mércét, még ha végül nem is érjük el azt. Rengeteg fénypont volt már. Az első nagydíjam nagy mérföldkő, az első győzelem, majd a silverstone-i és monacói győzelmek. A világbajnokság megnyerése Brazíliában szintén emlékezetes, még ha nem is volt kiváló élmény.”

Hamilton elmondta, a szezon második felében a megbízhatóság fenntartása, és a következetes pontszerzés a fontos, mert a Ferrarik eddig nagyon egyenletesen teljesítettek. Szerinte minimalizálniuk kell a veszteségeiket, és mindent kihozni az autóból, amikor a pálya kedvező a számukra. Spában jól indult a hétvégéje, délután ő volt a leggyorsabb a mezőnyben.

Hamilton beállíthatja a pole-rekordot is - galériával! Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„A mai az egyik legjobb péntekünk volt eddig a szezon során. Az autó rögtön erősnek tűnt, és a beállítások módosítása is bevált, és elégedettségre ad okot, ha így kezdhetjük a hétvégét. A hosszabb etapok tempói igen szorosnak tűnnek az élmezőnyben, de a lehető legjobban kezdtük a hétvégét” – nyilatkozta a brit pilóta, akinek délelőtti eredményei is figyelemre méltók voltak a lágy gumikkal.

Valtteri Bottasnak egyelőre nem jött ki a lépés, de a délelőtti koccanása után megtalálta a helyes utat.

„Trükkös nap volt, eleinte küszködtünk az autó beállításával, és nem éreztem túl jól magam benne. A végére már jobb volt, mert elég nagyokat léptünk előre. A teljesítmény alapvetően jónak tűnik, de még mindig van tér az autó optimalizálására. A hosszabb etapot megzavarta az eső, de ez a többieket is érintette. Annak örülök, hogy nekünk legalább néhány kör összejött magas üzemanyagszinttel.”

Bottas még nem találta az összhangot az autójával - galériával! Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke szerint a pilóták elégedettek voltak az egykörös tempóval, a hosszabb etapokra való felkészülést viszont az eső miatt előrébb kellett hozniuk, de úgy vélte, hogy a többi csapat is így tett.

„Új erőforrásokat is beépítettünk az autókba, ezek jól működtek, és az alacsony leszorítóerejű csomagunkat is elhoztuk erre a pályára, ami szintén az elvárásoknak megfelelően működik. Alapvetően a versenyzők nagyjából elégedettek az autóval, de több az ismeretlen tényező, mint általában. Keményen fogunk dolgozni az éjszaka, hogy az autó kezelhetőségével kapcsolatos nehézségeket orvosoljuk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!