Massa: Csak blabla, hogy a Forma-1 rosszabb lett

78146801 Horizontal Ferrari Brazilian's driver Felipe Massa (L) and seven times drivers champion and Ferrari team advisor Michael Schumacher (R) speak in the pits of the Monza racetrack on September 13, 2008 near Milan, during the third practice session o
Ferrari Brazilian's driver Felipe Massa (L) and seven times drivers champion and Ferrari team advisor Michael Schumacher (R) speak in the pits of the Monza racetrack on September 13, 2008 near Milan, during the third practice session of the Italian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A brazil veterán már tizenöt éve versenyez, és alaptalannak tartja a „régen minden jobb volt” típusú sirámokat.

Felipe Massa még 2002-ben, a V10-es korszak sűrűjében érkezett meg a Forma-1-be, amikor az autók hangosabbak és sokak szerint brutálisabbak voltak. Bár azt a korszakot emiatt rengetegen visszasírják, a brazil veterán nem ért egyet azokkal, akik szerint a sport rosszabb lett.

– idézi Massát az Autosport. – Az emberek állandóan sopánkodtak, hogy ó, több előzés kellene, á, lehetetlen közelről üldözni egy másik autót, az élcsapatok sokkal többet költenek a kicsiknél, és az egész versenyzés túl drága..."

Felipe Massa és Michael Schumacher 2008-ban Forrás: AFP/Damien Meyer

„Mi változott? Én nem látok jelentős különbséget. A csapatok akkoriban talán még több pénzt szórtak el, mint manapság, de a kicsik és a nagyok között éppolyan óriási volt a szakadék. Ilyen az F1. Később remélhetőleg más lesz, régen azonban ugyanilyen volt."

Massa magát a versenyzést sem tartja kisebb kihívásnak, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt.

„Az autók mások, de a mentalitás – ahogy vezetsz, ahogy helyezkedsz velük a pályán, ahogy megpróbálod kihozni belőlük a maximumot – ugyanaz maradt – vélte. – A szabályok, a gumik, a motorok, az autók kicsit mások, de ma is a legjobbak közé kell tartoznod, hogy az F1-ben versenyezhess, és ugyanúgy mindent ki kell hoznod a technikából."

„Az F1 mindig ilyen volt, ebben egyáltalán nem különbözik azoktól az időktől, amikor bemutatkoztam."

Bár akkoriban többet lehetett tesztelni, sőt sokáig semmiféle korlátozás nem létezett, a 36 éves Massa – egyébként az F1 történetének 6. legrutinosabb pilótája – szerint ez nem akadályozza az újoncokat a felkészülésben és az érvényesülésben.

„A tapasztalattal nagyobb megbecsülést kap az ember, illetve néha előre látja, hogy mi fog történni a pályán – mondta. – De a fiatalok is megkapják a lehetőségeiket, aztán tanulnak, egyre több versenyt teljesítenek, és képesek szép munkát végezni. Úgyhogy lehet, hogy én rutinosabb vagyok, de szerintem a helyzet nem más, mint régen. Egy jó versenyző ma is jó versenyző."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!