Vágólapra másolva!
A mindössze 17 éves Lando Norris fantasztikusan ment az F1-es autójukkal a hungaroringi teszten, pedig még soha nem vezetett ilyen erős autót. Jobb időt ért el, mint Alonso a Magyar Nagydíj időmérőjén, és a szereplésével mély benyomást tett a csapatra.

Habár a legnagyobb feltűnést érthető módon Robert Kubica visszatérése keltette, a két napos hungaroringi tesztnek volt egy másik sztárja is: a 17 éves Lando Norris. A brit tinédzser szépen lépeget felfelé az utánpótláskategóriákban. 2015-ben a brit F4, majd tavaly az új-zélandi Toyota Racing Series, valamint a Forma Renault 2.0 két sorozata, az Euro és a NEC bajnoki címét is elhódította, meggyőző fölénnyel. Jelenleg a 2. helyet foglalja el az F3 Euro pontversenyében.

A mindössze 17 éves Lando Norris bemutatkozása fergetegesen sikerült Forrás: Farkas Péter - GPhírek

Az F1-ben a 2016-os McLaren Autosport BRDC Award, egy a rangos díj nyerteseként kapott tesztlehetőséget, és fényesen élt is vele. Szerdán 91 kört tett meg a McLaren-Hondával a Hungaroringen, és annak ellenére, hogy még nem vezetett ilyen erős autót, Sebastian Vettel mögött a 2. helyet szerezte meg a heti összesítésben, 19 pilótát – köztük hét főállású F1-es versenyzőt, például Kimi Räikkönent és Max Verstappent is – megelőzve.

Norris 1:17.385-ös ideje 0,164 másodperccel jobb volt, mint amellyel Fernando Alonso megszerezte a 8. rajtkockát a múlt vasárnapi Magyar Nagydíjra.

Jóllehet, az ifjú brit ezt az egy fokozattal puhább ultralágy gumikon érte el, majdnem fél másodperccel gyorsabb volt, mint Stoffel Vandoorne a keddi tesztnap alatt ugyanezen a keveréken. Ennek fényében nem csoda, hogy a McLarennél el voltak ragadtatva a teljesítményétől.

„Lando lenyűgözött minket azt érettségével, a profizmusával és a tempójával. Nagyon gyorsan ráérzett az autóra, holott most vezethette először az MCL32-t – mondta a csapat versenyigazgatója, Eric Boullier. – A mérnököknek adott visszajelzései értékesek és pontosak voltak, úgyhogy mindenképpen értékes a tesztpilótáink soraiban tudni őt – arról nem beszélve, hogy a jövő egyik sztárja lehet."

Norris az ultralágy Pirelliken futotta a legjobb körét Forrás: Farkas Péter - GPhírek

Norris egyébként az idén már vezetett F1-es McLarent, de az egy 2011-es, jóval lassabb autó volt. Miután megismerkedett a mostanival, a csapat tesztprogramjában segédkezve aerodinamikai adatokat gyűjtött, foglalkozott a beállításokkal, és a rövidebb etapok mellett megtett hosszabbakat is magas üzemanyagszinttel. Eredményesnek nevezte a napját.

– mondta. – Rengeteg kört megtettem, és nagyon élveztem a kalandot. Óriási köszönettel tartozok a csapatnak ezért a lehetőségért. Remélem, lesz még sok másik is!"

Amióta Lewis Hamiltont megismertette a Forma-1-gyel, a McLarennek nem sikerült felfedeznie hasonló kaliberű versenyzőt, bár a jelenlegi mezőny két másik tagjának, Kevin Magnussennek és Stoffel Vandoorne-nak is ők segítettek eljutni a királykategóriáig.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!