Vágólapra másolva!
Lance Strollt tartotta fel a Magyar Nagydíj időmérőjén, három rajthelyes büntetést és egy büntetőpontot is kapott. Az orosz úgy érzi, az FIA példát akar statuálni vele.

Danyiil Kvjat három rajthelyes büntetést kapott a Magyar Nagydíj időmérő edzése után, és egy büntetőpont is került a neve mellé, amiért a sportfelügyelők szerint feltartotta a williamses Lance Strollt a Q1 végén.

Kvjat elsősorban a büntetőpont miatt aggódhat, ebből ugyanis már a tizediket szedte össze kilenc hónap alatt

- a szabályok szerint egy futamra szóló eltiltást kap az, aki 12 hónapon belül 12 büntetőpontot kap.

Kvjat a Q1 végén megpördült, és kicsúszott a bukótérbe a Toro Rossóval, majd visszatért a pályára, hogy visszavigye az autóját a bokszba. Eközben viszont akadályozta az éppen gyors körön lévő Strollt, aki nem is tudott javítani az idején, és lemaradt a továbbjutásról. Kvjat azzal védekezett, hogy a csapata későn figyelmeztette őt, amikor viszont rájött, hogy Stroll gyors körön van, egyből lehúzódott a fűre.

A sportfelügyelőket nem győzte meg az érvelés, szerintük Kvjat "kivételesen lassan" haladt az ideális íven, amivel egyértelműen akadályozta a gyors körön lévő pilótákat. "A sportfelügyelők figyelembe vették, hogy a csapat nagyon későn figyelmeztette Kvjatot Stroll érkezéséről, és azt is, hogy egyből lehúzódott, amint meglátta Strollt. Ezeket azonban nem tekintették enyhítő tényezőknek" - állt az FIA közleményében.

Kvjat két büntetőpontra az eltiltástól Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"El kell fogadnom a döntésüket.

- nyilatkozta Kvjat. - Az ilyesmi sajnos előfordul. A csapat kért meg rá, hogy a vibráció miatt lassan vigyem vissza az autót a bokszba. Óriási volt köztünk a tempókülönbség, és amikor megláttam a másik autót, a fűre is lehúzódtam, de úgy gondolták, ez sem volt elég."

Kipécézték maguknak a sportfelügyelők?

Kvjatot zsinórban a harmadik nagydíjon büntetik meg, és a 10 büntetőpontjával ő áll a legközelebb az eltiltáshoz.

Az orosz úgy véli, az FIA "példát akar statuálni" vele,

de szerinte felesleges lenne elbeszélgetnie erről a versenyigazgató Charlie Whitinggal. "Már nem is érdekel" - mondta, amikor szembesítették vele, hány büntetőponttal sújtották idén.

Stroll, aki a köztük lévő négy pozíció miatt nem profitál Kvjat büntetéséből, az időmérő után "szerencsétlennek" nevezte az incidenst. "A sportfelügyelők meghozták a döntést, de ez nem változtat a rajtpozíciómon. Talán egy öt helyes büntetés jobb lett volna!" - mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!