Räikkönen: A finnek nem inni jönnek a Hungaroringre

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Brit Nagydíj
Third placed Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen looks on as he stands on the podium after the British Formula One Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 16, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Félig hazai verseny a Magyar Nagydíj a finn pilótáknak, Kimi Räikkönen kedvéért is sok szurkoló zarándokol el a Hungaroringre. A 2007-es világbajnok szerint ennek a közös kultúra az oka.

A „nem hivatalos finn nagydíjat” rendezik a hétvégén a Hungaroringen, hiszen a Magyar Nagydíjra hagyományosan sok szurkoló látogat el, akik az idén Kimi Räikkönennek és Valtteri Bottasnak is szurkolhatnak, így két győzelemre is esélyes pilótájuk áll rajthoz. A finnek és a magyarok közös történelmi gyökerei közismertek, de más kapocs is van a két nép között.

Az F1 hivatalos hírlevelének szerzője arról kérdezte Räikkönent, hogy vajon a nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsó sörnek köszönhető-e, hogy az alkoholt kedvelő finnek éppen a Hungaroringet választják az éves zarándoklatuk helyszínéül, de a Ferrari versenyzője inkább máshol kereste a választ.

A defekttel végződő Brit Nagydíj után neki sem volt kedve pezsgőzni Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Szerintem ennek nincs semmi köze az iváshoz! – szögezte le. – Mint tudják, a magyar nyelv kissé hasonlít a finnre, talán ez is az oka annak, hogy olyan sok finn jön el ide…” – filozofált a 2007-es világbajnok, aki eddig 14 alkalommal állt rajthoz a Magyar Nagydíjon, 2005-ben nyerni is tudott, ötször lett 2. helyezett, és egy 3. helyet is szerzett.

Räikkönen egyelőre a világbajnokság 5. helyén áll, ráadásul a Ferrarihoz való 2014-es visszatérése óta Magyarországon még nem állhatott dobogóra. A pályát ettől függetlenül kedveli. „A Hungaroring az egyik, úgy nevezett régi vágású versenypálya. Ezeken nagyon élvezetes vezetni, a budapestin ráadásul néhány kellemes ívű kanyar is található” – mondta.

Ha Hamilton nyer, Räikkönen általában a 2. helyezett lesz a Hungaroringen Forrás: Pirelli

Az idén viszont a Ferrari eddig jól szerepelt a technikás vonalvezetésű pályán, és a forróság is kedvezhet a Scuderiának. Hasonló körülmények között szerezte meg Räikkönen az idei egyetlen pole pozícióját, Monacóban, és szerinte a Hungaroringen is jó esélyük lesz, mert „az autónkban remek potenciál rejlik.”

Budapest városának megismerése azonban az idei alkalom után is várat majd magára.

„Biztos vagyok abban, hogy a város rengeteg lehetőséget tartogat, de sajnos a hétvégém annyira zsúfolt a versennyel kapcsolatos teendőkkel, hogy nem igazán marad időm meglátogatni azokat a szép helyeket, amik Budapesten találhatók.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!