A strandon dőlhet el Bottas jövője

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Osztrák Nagydíj
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas celebrates after winning the Formula One Austria Grand Prix at the Red Bull Ring in Spielberg, on July 9, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint a Mercedesnek szinte gondolkodnia sem kell, hogy szerződést hosszabbítsanak vele, de az augusztusi szünetben azért el fog töprengeni, mi lenne a legjobb döntés a csapat szempontjából.

A Mercedes csak 2017-re kínálta meg szerződéssel Valtteri Bottast, miután gyorsan találniuk kellett valakit a váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére, de a karrierje során először gyári csapathoz kerülő finn egyelőre teljes mértékben rászolgált a bizalomra. A szezon felénél két győzelemnél jár, és

a tabella 3. helyét úgy foglalja el, hogy szerencsés esetben már a következő futamon megelőzhetné Sebastian Vettelt és Lewis Hamiltont.

Hármójuk közül ráadásul ő az egyetlen, aki nem ért célba az összes versenyen, mert Spanyolországban meghibásodott a motorja – azóta mindenki másnál több pontot szerzett, jóllehet, Hamilton rajta kívül álló okokból nem mindig tudta jó eredményekre váltani erős formáját.

Bottas jövője még nem biztos a Mercedesnél Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes csapatfőnöke elégedett a teljesítményével, azt mondta "szinte gondolkodni sem érdemes" Bottas megtartásán.

"Szeretném tisztán látni a képet, és ehhez nem csupán 2018-ra kell gondolnom, de van logika benne - mondta Toto Wolff a jövőjéről. - Úgy vélem, távolabb kell tekinteni, 2019-re és 2020-ra, felmérni a kockázatokat és a lehetőségeket. Épp ezért a budapesti hétvége után, ahol remélhetőleg ismét jó versenyünk lesz, egy strandon el fogok merengeni azon, hogy mi lenne jó, mi lenne rossz a csapat számára."

A világbajnoki küzdelemben állva maradva Bottas úgy tartja az iramot csapattársával, hogy ez egyelőre nem szít feszültséget házon belül – amint a vb-cím volt a tét, Rosberg és Hamilton viszonya pár hónap alatt, a 2014-es monacói időmérős balhé után már megromlott. Hamilton a Brit Nagydíjon meg is jegyezte, hogy a finn érkezésével nagyobb lett a nyugalom a Mercedesnél, amelynek főnöke nemrég azzal vádolta meg Rosberget, hogy időnként alattomos volt.

Bottas azt mondta, főnökei és közötte még nem volt téma a jövője.

"Előbb beszélnünk kell, mielőtt bármilyen bejelentést megteszünk vagy szerződést aláírunk. Most érkeztünk a szezon közepéhez, hamarosan következik az augusztusi szünet, és jellemzően akkor szoktak elkezdődni a tárgyalások" - jelentette ki.

"A következő hetekben biztos nem lesz fejlemény. Ahogy korábban is mondtam, szeretnék hosszú távra a csapatnál maradni, ez a célom. De még heteket kell várnunk, hogy meglássuk, hogyan alakulnak a dolgok."

Elvileg lejáró szerződésű nagyágyúk, Sebastian Vettel és Fernando Alonso is elérhetők lesznek a Mercedes számára, de a spanyol leigazolását Wolff gyakorlatilag kizárta, mert nem akar időzített bombát a csapatnál, és hasonló okból az sem valószínű, hogy a németet egy fedél alá hozná Hamiltonnal. Vettel amúgy is hosszú távon gondolkodhat a Ferrarinál, ahogy anno Michael Schumacher tette.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!