Társoldalunk:

Grosjean: Hamiltont csak a vb miatt nem büntették

2017.07.15. 17:34

A Haas pilótája azt mondja, legalább két rajthelyet bukott Hamilton miatt, de a sportfelügyelők szerint nem tartotta fel. Bottas a felszáradó pályán nem érezte jónak a Mercedest.

Fellélegezhet Lewis Hamilton, mivel a sportfelügyelők a felvételek és a telemetriai adatok tanulmányozása után arra jutottak, hogy a silverstone-i Q3-ban nem akadályozta Romain Grosjeant, vagyis megtarthatja a pole pozíciót a futamra. A vizsgálat miatt ez egy darabig kérdéses volt, de a testület úgy látta, Hamilton a jelenlétével legfeljebb csak kicsit megzavarhatta a Haas pilótáját, időveszteséget nem okozott neki.

A brit bocsánatot kért vetélytársától a kellemetlenségért, és a sajtótájékoztatón azt mondta, váratlanul érte, hogy megközelítette. "Épp készültem nekivágni a körömnek. Valtteri ment előttem, és próbáltam helyet hagyni mögötte - magyarázta. - Mögöttem az egyik Force India érkezett, de behajtott a bokszutcába, ott még senki sem közeledett felém. Aztán pont rá akartam lépni a gázpedálra, amikor belepillantottam a tükörbe, és megláttam egy autót, ezért megpróbáltam felgyorsítani."Nem tudom, az útjában voltam-e, de ha igen, elnézést kérek.A csapat nem szólt, hogy bárki jönne mögöttem. Még meg kell néznem a felvételeket, de nem hiszem, hogy (Grosjean) nagyon megközelített volna."

Hamilton megtarthatja a pole pozíciótForrás: AFP/Andrej Isakovic

A sértett, aki a Q3-ban az utolsó helyen zárt, nem ért egyet a sportfelügyelők megállapításával. "Hamilton teljesen feltartott az utolsó kanyarnál, nagyjából három tizedet vesztettem - mérgelődött az NBC Sportsnak. - Ezzel legalább egy helyet buktam, legalább (Stoffel) Vandoorne-t megelőztem volna. Nagyon szomorú vagyok, hogy az első kísérletemet tönkretették az utolsó kanyarban."

Második próbálkozásra csak keveset, 127 ezredet tudott javítani az idején a hátsó kerekek blokkolása miatt – ezzel állítása szerint fél másodpercet vesztett –, és Vandoorne megelőzte. A McLaren versenyzője ezzel a 8. pozícióba léphet előre a rajtrácson Valtteri Bottas büntetése miatt. Grosjean szerint egyértelmű, hogy 0,35-0,4 másodpercet bukott Hamilton mögött.

"Tudom, hogy az élen a világbajnoki cím a tét, de mi ugyanolyan keményen harcolunk a saját pozíciónkért, és engem ma feltartottak - jelentette ki. - Hogy is fogalmazzak? Ha egy másik versenyző teszi, valószínűleg lépnek ellene."

Hamilton elkapta, Bottas elvesztette a fonalat

Hamilton különösen fájhatott volna egy büntetés, hiszen leiskolázta a mezőnyt az időmérőn, a 2. Kimi Räikkönen hátránya meghaladta a fél másodpercet. Ekkora különbség még nem volt 2017-es kvalifikáción az első két helyezett között.

"Mindig a legvégére tartogatom a legjobb formám. Biztos akartam lenni benne, hogy meglesz ez a kör. Az előző hétvégén ez nem jött össze, úgyhogy itt odafigyeltem rá" - mondta Hamilton.

Nem volt előjele annak, hogy ennyire dominálhat: pénteken csapattársa, Bottas végig hasonló tempót diktált vele, a szombat délelőtti edzésen pedig Sebastian Vettel közelítette meg néhány századra az 1. helyet megkaparintó pilótát.

Bottas ráadásul a korai váltócserével járó büntetéssel a 4. helyett csak a 9. kockából indulhat a futamon. "Mindenki számára cselesek voltak a körülmények, de ahogy felszáradt a pálya, minden visszatért a rendes kerékvágásba. Ekkor azonban már nem éreztem annyira jónak az autót" - mondta.

Bottasnak nem ízlettek a körülményekForrás: AFP/Andrej Isakovic

"A balansz nem volt szörnyű, de hiányzott a tapadás.

Azt hiszem, Lewisnak sikerült valamit máshogy csinálnia a bokszból kivezető körökön, jobban elő tudta készíteni a gumikat, és nagyon gyors volt." Bár utolsó körének elején elfékezte magát, nem erre fogja a vereséget. "Ez egy tizedbe, vagy egy kicsivel többe került, de nem magyarázza meg, miért maradtam le ennyivel az 1. helyről."

A finn versenyző egész biztos más taktikát fog követni, mint a Q3 több résztvevője, mert a Q2-ből nem a szuperlágy, hanem a lágy gumin jutott tovább.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!