Alonso eldönthette, hogy marad az F1-ben

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso drives back to the garage during the third practice session at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 15, 2017 ahead of the British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A McLaren elnöke szinte biztosnak tartja, hogy Alonso jövőre is a Forma-1-ben marad, bár azt nem merte kijelenteni, hogy jelenlegi szerződése lejárta után is a wokingi csapat versenyzőjeként.

Fernando Alonso további pályafutása szempontjából vízválasztó az idei szezon. Korábban jelezte, hogy akár már ennek az évnek a végén is visszavonulhat, ha nem érez motivációt a folytatásra az F1-ben, és a döntését nagyban befolyásolja, mennyi élvezetet talál az új autók vezetésében.

A McLaren kiábrándító szereplése alapból talán nem csábítja a folytatásra, de a csapat elnöke arra fogadna, hogy a kétszeres világbajnok 2018-ban is a mezőny tagja lesz. A Brit Nagydíj helyszínén

Zak Brown azt mondta, "nagyon jó" esélyt lát erre,

miután péntek este együtt vacsorázott vele – jóllehet, azt nem jelentette ki, hogy a McLaren pilótája marad, miután idén lejár a szerződése.

"Kiváló volt a vacsora Fernandóval, még a számlát is ő állta. Tudjuk, mit akar, és imádja a jelenlegi környezetét. Az újoncok roppant nehéz feltételeit figyelembe véve Stoffel (Vandoorne) szintén remek munkát végez, úgyhogy tetszik a helyzetünk a versenyzőket tekintve" - nyilatkozta Brown.

Úgy néz ki, Alonso mégsem fordít hátat a Forma-1-nek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Szerinte kizárt, hogy Alonso jövőre is vendégszerepeljen az Indy500-on, ahová idén nagylelkűen elengedték a Monacói Nagydíj idején. "Imádja, és a megfelelő időben egyértelműen vissza akar térni oda - mondta a legendás amerikai versenyről.

Szerintem nagyon valószínűtlen, hogy jövőre rajthoz áll az IndyCar-ban."

Alonso motivációjának ugyanakkor ártanak a sorozatos problémák a motor teljesítményével és megbízhatóságával, ezzel kapcsolatban rádiós üzenetekben a spanyolnak számos aranyköpése is volt már.

A mozgástere azonban szűk a szerződési lehetőségekkel:

a Red Bullnál nincs szabad hely, a Ferrarinál állítólag nem várják vissza tárt karokkal, a Mercedes meg nem akarja megkockáztatni, hogy újra egy fedél alatt legyen Lewis Hamiltonnal, és esetleg olyan viszály alakuljon ki, mint 2007-ben.

Más csapatoknál pedig egyszerűen nem állnak rendelkezésre olyan erőforrások, amelyek egy világbajnoki hadjárathoz szükségesek.

Mi lesz a Hondával?

A McLaren állítólag már erősen fontolgatja, hogy a Honda pénzcsapjának elzárását is bevállalva beszállítót váltson, ám ahogy ebben a cikkben rámutattunk, ez semmiképp sem lenne egyszerű.

A McLarenek a pályán Forrás: McLaren

A wokingiak ügyvezetője, Jonathan Neale arra utalt, hogy a téma azért napirenden lehet. "Úgy gondolom, eljutottunk egy olyan pontra a Hondával, ahol megkérdezzük magunktól: Hogyan tovább? Mit kell másképp csinálnunk, hogy újra versenyképesek legyünk?" - mondta.

A McLarennél különböző kritikákat fogalmaztak meg a Honda munkamódszereiről, például azt, hogy nyitottabbak lehetnének külső segítségre, ha házon belül nem boldogulnak egy probléma megoldásával.

Zak Brown azt mondja, a nehézségek eddig nem torkolltak kibékíthetetlen személyes konfliktusokba. "A személyes kapcsolataink továbbra is kielégítők, de ahogy már jeleztük, és ezzel bizonyára mindenki egyetért, jövőre egy sokkal ütőképesebb erőforrásra lesz szükségünk. Pont erről tárgyalunk (a Hondával). Folyamatosan egyeztetünk velük arról, hogyan lehetnénk versenyképesebbek jövőre."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!