Vágólapra másolva!
A csapat konstruktőri győzelméért járó trófeát átvevő James Allison szerint nem lehetett kivetnivalót találni Valtteri Bottas rajtjában. Lewis Hamilton szerint ő átlagos versenyt futott.

Niki Lauda előzetes várakozásának megfelelően a rajt sok kérdést megválaszolt az Osztrák Nagydíj végeredményével kapcsolatban. A Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke a futam előtt azt mondta a Sky Sportsnak, hogy Sebastian Vettelt nehéz lesz elkapni, ha lerajtolja Valtteri Bottast, ő azonban ezt nem hagyta, és szinte hihetetlenül pontosan kapta el a piros lámpák kialvását.

Bottasról a futam közben Vettel és Daniel Ricciardo is azt hitte, hogy kiugrott, az FIA viszont bár megvizsgálta az esetet, a sportfelügyelők csak figyelmeztették a finn pilótát. Bottas reakcióidejéről a közvetítésben nem lehetett adatot látni, de Räikkönen 0,2 másodperc alatt reagált, Vettel pedig 0,3 másodperc alatt.

Bottas az 1-es kanyarban már simán vezetett Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Felix Roittner

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere a közvetítés során azt mondta, Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója korábban informálisan azt mondta, 0,1 másodperc alatti reakcióidő esetén már büntetne, mert azt már nem tekinti természetesnek, de Bottas végül megúszta az esetet, és a dobogón „élete rajtjának” nevezte az indulást.

– nyilatkozta James Allison, a Mercedes technikai igazgatója a Sky Sportsnak a leintés után. – Ez az egész lenyűgözően feszült volt, de még édesebbé válik, amikor az eredmény végül kedvezően alakul. Soha sem lehet előre tudni, hogy (a stratégia) ilyen szorosan alakul, és (Bottas gumijának) szemcsésedése még nehezebbé tette, hogy megjósoljuk a végkifejletet.”

Hamiltonnak nem ez volt a legjobb hétvégéje Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Christian Walgram

Allison arra utalt, hogy Bottas szuperlágy abroncsai szemcsésedni kezdtek, ezért a Mercedes pilótája csak alig fél másodpercet tudott megtartani a korábbi, csaknem 8 másodperces előnyéből Vettel előtt. Bottas maga is elmondta, hogy olyan érzése volt, mintha újra megélné az Orosz Nagydíjat, amit szintén egy hajszállal Vettel előtt haladva nyert meg.

Hamilton közben a 4. helyig tudott előre jutni a 8. kockából.

A rajtnál rögtön kihasználta Max Verstappen beragadását, de Sergio Pérezt csak ideiglenesen tudta maga mögé utasítania, mielőtt később megelőzte őt. Romain Grosjeant simán lehagyta, de Kimi Räikkönent a pályán nem tudta megelőzni, csak a bokszkiállások révén. Két körrel a leintés előtt Daniel Ricciardót is támadta a dobogóért, de azt végül nem tudta megszerezni.

Hamiltonnak drukkoltak, de Bottas nyert Ausztriában Forrás: AFP/Joe Klamar

„Ha megnézzük Lewis előmenetelét, láthatjuk, hogy a verseny elején időt vesztett a lassabb autók mögött, de azt a végén behozta – utalt Allison Hamilton sorozatos leggyorsabb köreire a verseny utolsó fordulóiban. – Az egész hétvégén erős volt, de a sebességváltó-csere miatti büntetés nem segített neki. Minden versenyre úgy jövünk, hogy nem tudjuk, mi lesz a vége.”

Hamiltonnak nem volt sok mondanivalója a leintés után.

„Fogalmam sincs, hogy utolérhettem-e volna – felelt a Sky Sportsnak arra, hogy megelőzhette-e volna Ricciardót. – Mindent beleadtam, amit csak lehetett. Ezen (a hétvégén) túl kell lépni. Jól érzem magam, de nehéz hétvégénk volt. Most lazíthatok néhány napig, aztán várom, hogy láthassam a hazai közönséget. Remélhetőleg Silverstone-ban semmi gondunk sem lesz, és tiszta lappal kezdünk.”

Átlagos verseny

Hamilton később „eléggé átlagosnak” nevezte a 4. helyet, de megerősítette, hogy mindent kiadott magából. „Ezzel a stratégiával kellett boldogulnunk. Korábban álltam ki, azt terveztem, hogy még nagyjából 10 kört megteszek. Kemény verseny volt, nehéz itt előzni. Volt lehetőségem Daniel ellen, de nem tudtam összehozni, ez kissé szerencsétlenül alakult.”

„Gratulálok Valtterinek, szép munkát végzett a hétvégén, és megérdemelte a győzelmet. Én most egyelőre semmin sem gondolkodom. 20 pont hátrány már jelentős, és folyamatos küzdelemben vagyunk, de még hosszú út áll előttünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!