Tisztességtelen, amit Stroll megengedhet magának

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Canada SPO Motorsport F1 Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Canada, 
#18 Lance Stroll (CAN, Williams Martini Racing), 11.06.2017. | usage worldwide
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Canada, #18 Lance Stroll (CAN, Williams Martini Racing), 11.06.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Jacques Villeneuve szerint igazságtalan a többi versenyzővel szemben, hogy apja pénzének hála a fiatal pilóta külön teszteken pallérozhatja a tudását. Elismeri, hogy az előző két verseny jól sikerült neki, de ezzel nem feledteti a korábbi gyengébb eredményeit.

Lance Stroll sok kritikát kapott a szezon eleji halvány teljesítménye miatt, de karrierjében komoly fordulópontot hozhatott az előző két verseny, hiszen hazájában megszerezte első F1-es pontjait, Bakuban pedig a dobogóra is felállhatott a különösen kusza futamon.

A Williams kanadai újoncának látványos formajavulását részben az eredményezte, hogy június közepén részt vett egy 2014-es autóval egy privát teszten az austini pályán, ahol elmondása szerint számos fortélyt elsajátított a beállításokkal kapcsolatban. Honfitársa, az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve azonban fintorog, szerinte tisztességtelen módszerhez folyamodott az apja által finanszírozott méregdrága teszt lebonyolításával.

Stroll a Kanadai Nagydíj után tesztelt Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"Kijátsszák a szabályokat. Ez nem igazságos a többi versenyzővel szemben, hiszen csak neki van ilyen kiváltsága, köszönhetően a pénzének. Korlátozni kellene, hogy mit lehet pénzzel elérni, és ezt nem egyedül én gondolom így" - jelentette ki a Le Journal de Montrealnak.

A fiatal pilóta tavaly többek között a Hungaroringen is megfordulva hasonló tréningekkel készült a Forma-1-re,

egy 2014-es autóval ismerkedve próbálta megszokni a körülményeket. A debütálása előtt annak idején Villeneuve is járta a világ versenypályáit a Williamsszel, de akkor még nem volt érvényben ilyen szigorú tesztkorlátozás, és azokat a teszteket a csapat fizette.

A csapatok idén össz-vissz 12 napon át gyakorolhatnak a pályán az idei modelljükkel – minden nap egyetlen autóval –, ebből 8-ra a szezon előtt, 4-re közben kerül sor.

Nem kell megsértődni a kritikáktól

Villeneuve továbbra sincs elájulva Stroll teljesítményétől, de állítja, ennek nincs személyes vonatkozása, és elismeri, hogy honfitársa javuló tendenciát mutat.

- mondta. - Kanadában nem volt kiugróan gyors, de jól lavírozott a versenyen, és (az eredmény) nagy terhet vett le a válláról. Baku még jobban sikerült neki. Az előtte lévők közül sokaknak volt problémája, de ő fegyelmezett maradt, és ez szöges ellentéte volt annak, amit a szezon korábbi szakaszában láttunk tőle, amikor sorozatban hibázott. Ez azonban nem radírozza ki a Montreal előtti gyenge eredményeit, és nem bánom a korábbi szavaimat sem."

Bakuban a 3. lett Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"Az idény korábbi részében kritizáltam, az eredményei miatt. Miért kellene magasztalnom? A feladatom az, hogy beszámoljak a tényekről, és nem az, hogy megvédjek egy versenyzőt.

Az 1997-es világbajnok megemlítette: az sem tetszett neki, hogy az Azeri Nagydíjat követően a Williamsnél megtagadták a sajtó egyik munkatársától, hogy telefonon interjút készítsen Stroll-lal, márpedig ő anno sohasem hárított el ilyen felkérést, még akkor sem, amikor mindenhonnan bírálatok zúdultak rá. Szerinte Stroll stábjának jobban kellene kezelnie az ilyesmit.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!