Brawn: Hamilton nem vétkezett Vettel ellen

Forma-1, Ross Brawn, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Spanyol Nagydíj
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, and BRAWN Ross (gbr) Managing Director of motorsport Formula One Group, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1 sportigazgatója viszont úgy véli, a német pilóta már így is megbűnhődött a tettéért, ráadásul a versenynek is jót tesz, ha szenvedélyesek a küzdő felek.

Nem ért egyet Ross Brawn, az F1 sportigazgatója korábbi munkatársa, Jean Todt, az FIA elnöke véleményével azzal kapcsolatban, hogy Sebastian Vettel és Lewis Hamilton bakui ütközetét tovább kell vizsgálni, legalábbis erre utalt a BBC-nek. Brawn és Todt testközelből is megélt hasonló helyzeteket, amikor Michael Schumacher a Ferrari pilótájaként felrúgta a szabályokat.

Brawn szerint nem is lenne miről beszélni, ha Hamilton autóján az ütközéstől függetlenül nem alakul ki műszaki hiba, és simán megnyeri az Azeri Nagydíjat, de nem így történt, mert Hamilton autójának fejtámlája meglazult, és a javítás után csak pont Vettel mögött tudott célba érni, aki közben 10 másodperces stop/go büntetést kapott azért, mert nekiment a Mercedesnek.

Hamilton és Brawn a Spanyol Nagydíjon Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Sebastian tett valamit, amit nem kellett volna, és megbüntették érte. Ha (Hamilonnak) nem lett volna technikai problémája, nem ülnénk itt, mert Lewis sokkal több pontot gyűjtött volna, mint ő, hiszen Lewis megnyerte volna a versenyt, és az másféle színezetet eredményezett volna – vélte Brawn a BBC-nek. –

„Sebastian feldolgozza majd a történteket, és tanulni fog ebből. Látni akarjuk a szenvedélyt a jövőben is, bár talán nem olyan vadul, mint Bakuban” – tette hozzá Brawn, aki technikai igazgatóként és csapattulajdonosként összesen 22 világbajnoki címből vette ki a részét, és bizonyos esetekben magyarázkodnia is kellett, elsősorban Schumacher kihágásai miatt.

Ki nevet a végén? Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

Brawn szerint Vettel cselekedete „biztosan nem volt átgondolt”, és úgy véli, bár Hamilton „szégyennek” nevezte a történteket, a két pilóta közti tisztelet ettől függetlenül még megmarad. Hamilton nemrég azt nyilatkozta, ő is ebben reménykedik, mert szerinte Vettel „nem az a Sebastian volt, akit az előző 8 versenyen láthattunk.”

– mondta Brawn. – Van egy tüske ebben, de ez le fog csendesedni. Ez nem olyan incidens köztük, ami minden korábbi eseményt tönkretesz. Nem volt olyan súlyos eset. A Forma-1 arról szól, hogy kiélezett küzdelem zajlik, a megfelelő formában. Ez talán feszültséget hoz a csatába, de egyikük megközelítését sem támogatjuk.”

Brawn kijelentette, a pillanat hevében előfordulhatnak hibás döntések.

„Nem hiszem, hogy Lewis bármi rosszat tett. Sebastian félreértette a helyzetet, ez elfogadható ilyen felfokozott csatában.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!