Az FIA volt elnöke keményen elbánna Vettellel

Forma-1, Maurizio Arrivabene, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Azeri Nagydíj
VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari, ambiance portrait during red flag during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of Europe in Azerbaijan from June 22 to 25 in Baku - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Max Mosley is tudja, hogy az álláspontja nem lenne népszerű a Ferrarinál, de szerinte nagyon komolyan kell venni a bakui futamon történteket.

Lassan egy hét elteltével is ütköznek az érvek és az ellenérvek, miután Sebastian Vettel oldalról nekiment Lewis Hamilton autójának, mert a páros korábban összekoccant, és Vettel azt hitte, hogy Hamilton féktesztelte őt. A német pilótát 10 másodperces stop/go büntetésre ítélték, és kapott három büntetőpontot is, majd az FIA új vizsgálatot indított az ügyben.

May Mosley, a szövetség korábbi elnöke, Jean Todt elődje a Sky Sportsnak kijelentette, ő már az elejétől kezdve sokkal keményebben kezelte volna az egész ügyet, arra viszont nem tért ki, hogy elnökként neki is csak korlátozott hatásköre lett volna megtenni azt, amiről beszél.

Vettel ebből már semmiképp sem jön ki jól Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Bizonyára nem leszek jóban a Ferrarival, de a tények már csak tények – nyilatkozta. – Az én javaslatom az lett volna, hogy zárjuk ki Vettelt a versenyből, és az ügyet a Világtanács elé egy tárgyaláson. Meglátásom szerint nem tolerálható, ha valaki úgy viselkedik, ahogy Vettel tette. Ha a közúton vezet így, bevonják a jogosítványát.”

Megoszlanak a vélemények Vettel viselkedésének megítélése terén.

A brit sajtó és több autóversenyző is párhuzamot vont a közúti közlekedés és a versenyzés között, Martin Brundle és Jenson Button viszont elutasította ezt a felvetést. Jacques Villeneuve és Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója is úgy vélte, hogy ideje tovább lépni az ügytől, de Niki Lauda, a csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke ütné még a vasat, amíg meleg.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Hamilton többször is feltartotta Vettelt az újraindítás előtt, ezért az ellenfelei támadni tudták őt. Ezt próbálta meg elkerülni azzal, hogy ráragadt a Mercedesre, mielőtt összekoccantak.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Lauda „hihetetlennek” nevezte Vettel vezetését, és „viccnek” minősítette a büntetést. „Még azzal is rontott a helyzeten, hogy Vettel egyáltalán nem vállalt felelősséget, bár ez mindig így van vele – mondta. – Megértem Lewis dühét és én magam is nagyon mérges vagyok. Miért nem tudta egyszerűen azt mondani, hogy ’az én hibám volt, elcsesztem’?” – tette fel a kérdést.

Stoffel Vandoorne szerint Vettel reakciója „furcsa” volt, Felipe Massát meglepték a látottak.

„A pillanat hevében, amikor az ember a győzelemért harcol, néha eluralkodnak rajta az érzelmek – mondta Vandoorne. – Az F1-nek úgy általában jót tesz a viszály, hiszen a rajongók és a közönség pontosan azt akarja látni, hogy nagy küzdelem zajlik a világbajnoki címekért. Nem mondom, hogy amit Seb tett az helyes volt vagy sem, de a sportnak mindenképpen jót tesz, hogy ilyen érzelmeket lehet látni benne.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!