Vágólapra másolva!
Egy német szaklapnak elárulta az egyik sportfelügyelő, hogy komolyan fontolóra vették a német versenyző kizárását a sportszerűtlen viselkedése miatt. Christian Horner szerint Vettel agyát elborította a vörös köd.

Sebastian Vettel nem feltétlenül nyugodhat meg a bakui futam után abban a hitben, hogy a 10 másodperces stop&go büntetéssel megvezekelt a Lewis Hamilton elleni szándékos ütközésért, mert lehet folytatása a történetnek.

Már azzal is mázlija volt, hogy ennyivel megúszta a sportszerűtlen viselkedést, az Auto Motor und Sport értesülése szerint ugyanis a sportfelügyelők tanakodtak rajta, hogy súlyosabb szankciót alkalmazva kizárják őt a versenyből.

- árulta el a német szaklap tudósítójának a négytagú testület egyik tagja, melyet Paul Gutjahr, Enzo Spano, Danny Sullivan és Anar Shukurov alkotott.

Vettel könnyen súlyosabb büntetést is kaphatott volna Forrás: DPPI/Florent Gooden

Michael Schmidt két tényezővel magyarázza, hogy nem voltak szőrös szívűek: szerinte nem akarták így befolyásolni a világbajnoki küzdelmet, másrészt a szándékos ütközésért járó retorzió nincs egyértelműen meghatározva a szabálykönyvben. A Mercedes egyik tagjától azt az információt kapta, hogy az egyik angol utánpótlás sorozatban egy évre eltiltottak egy fiatal pilótát hasonló vétségért.

A Sky Sports emlékezetett rá, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, az FIA-nak joga van további büntetéssel sújtani a versenyzőket, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a nagydíjon nem csaptak rá eléggé a körmükre.

A Nemzetközi Sportkódex hírhedt 151/c) paragrafusa szerint a sport rossz fényben feltüntetése például kiválthat további szankciókat,

márpedig nem nehéz ilyennek minősíteni azt, hogy Vettel direkt nekiment Hamilton autójának, miután nehezményezte vetélytársa vezetését a biztonsági autó mögött.

Leszállt a vörös köd

Hamilton túl enyhének találta Vettel büntetését, aki szerinte rossz példát mutatott, és sokak szemében el is áshatta magát. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem akar pálcát törni egykori pilótája fölött.

Elvesztette a hidegvérét, odacsapott (Hamiltonnak), és ennek csak büntetést lehetett a vége - mondta. - A pillanat hevében cselekedett."

"A világbajnoki küzdelem felfokozott érzelmi állapottal jár. Ez alapot ad kettejük rivalizálásához a szezon maradék részére, és az év hátralevő részében nagyszerű csatát fogunk látni."

Vettellel nem először fordul elő az utóbbi időben, hogy elborul az agya: tavaly a Mexikói Nagydíjon rendezett verbális ámokfutást Max Verstappen manőverei miatt reklamálva, akkor Charlie Whiting versenyigazgatót is melegebb éghajlatra küldte. Felmerült, hogy Jean Todt FIA-elnök emiatt fegyelmi eljárást kezdeményez ellene a szövetség Nemzetközi Bíróságán, de eltekintett ettől, igaz; jelezte, hogy legközelebb nem fogja megúszni, ha hasonlóan viselkedik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!