Vágólapra másolva!
Hiába járna anyagi előnyökkel, ha a McLaren helyett belőlük lenne a Honda gyári csapata, Claire Williams nem szívesen cserélné le a Mercedes motorjait a japánok gyenge és megbízhatatlan termékére.

Ha a McLaren szakít a Hondával – amire jó esély van, de biztosnak még nem tekinthető –, felmerül a kérdés, hogy a japánoknak lesz-e új gyári csapata a Forma-1-ben. A Sauberrel már megállapodtak, jövőre ők fogják szállítani a motort a svájci istállónak, csakhogy gyári, lehetőleg a győzelemre is esélyes partner nélkül a részvételüknek a marketing szempontjából nem lenne sok értelme.

Már el is terjedt a hír, hogy a Honda a Williamsszel léphetne frigyre, miután elvált a McLarentől, ezt azonban Claire Williams tagadta, mondván: a mezőny legjobbjának számító Mercedeseket még az anyagi előnyöket számításba véve sem szívesen cserélnék le a gyenge és megbízhatatlan japán motorokra.

A Williams elégedett a Mercedesszel, nem kér a Hondából Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nagyszerű kapcsolatunk van a Mercedesszel. Nekik köszönhetően tornáztuk fel magunkat a konstruktőri 9. helyről a 3.-ra – nyilatkozta a grove-i istálló megbízott főnöke a Sky Sportsnak. – Fantasztikus partnerek, csodálatos motort kapunk tőlük.

A kérdésre, hogy tárgyalnak-e a Hondával, Williams azt felelte: „Az 1980-as években fantasztikus együttműködésünk volt velük, de kategorikusan kijelenthetem, hogy nem egyeztettünk a Hondával. Nem mi vagyunk a (McLarennel való) szakításuk okai, és nem állunk készen egy sajtóközleménnyel arról, hogy 2018-tól együtt folytatjuk."

A Williams máig az F1 történetének harmadik legsikeresebb csapata a Ferrari és a McLaren mögött, de az elmúlt szűk tizenhárom év alatt mindössze egy futamgyőzelmet tudott összehozni: még a 2012-es Spanyol Nagydíjon, Pastor Maldonado révén. Utoljára 2005-ben volt gyári partnerük. Miután szakítottak a BMW-vel, a Cosworth, a Toyota, a Renault, majd a Mercedes ügyfeleként vásároltak motorokat.

Bár a költségvetésük szempontjából előnyös lenne, ha a Hondának nem kellene fizetniük, Claire Williams szerint ez sem döntő érv a Mercedesszel való szakítás mellett.

„Mindannyian tudjuk, hogy a Honda rengeteg pénzt önt a McLarenhez, de ha mérlegelem az előnyöket és a hátrányokat, vajon mi a jobb: kisebb költségvetésből a negyedik leggyorsabb csapatnak lenni, vagy felmarkolni a pénzt, és megint visszacsúszni a 9. helyre?" – vetette fel.

A Williams egyébként jelenleg csak a 6. a konstruktőri összetettben. Mindössze 22 pontot gyűjtöttek az első hét verseny alatt, míg a közvetlen ellenfelüknek számító Force India 71-et, és még a Toro Rosso is 29-et.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!