Hamilton remegett, amikor megkapta Senna eredeti sisakját

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Kanadai Nagydíj, Senna sisak
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with a commemorative helmet of F1 legend Ayrton Senna after he beat the previous record of 65 pole positions during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A brazil legenda családja így emlékezett meg arról, hogy 65. pole pozícióját szerezve utolérte őt az örökranglistán. Bottas lemaradt, de figyelmeztette a csapattársát, hogy a versenyen nem adja fel.

Lewis Hamilton két fenomenális kört is futott a Kanadai Nagydíj időmérőjén, így F1-es pályafutása során a 65. alkalommal indulhat majd az első rajtkockából. Ezzel utolérte az örökranglistán példaképét, Ayrton Sennát, akivel már a 2. helyen osztozik Michael Schumacher mögött.

Akár még az idén a sport történetének legnagyobb edzésmenője lehet, ehhez csak négy további pole-t kell begyűjtenie.

Az időmérő után tartott sajtótájékoztató végén Hamilton Senna családjától megkapta ajándékba a brazil legenda egyik eredeti sisakját. A gesztus megrendítette a háromszoros világbajnokot.

Hamilton megkapta Senna egyik sisakját Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

„Remegek, szóhoz sem jutok – mondta, lelkesen vizsgálgatva a felbecsülhetetlen értékű relikviát. – Tudom, hogy sokaknak közületek Ayrton volt a kedvenc versenyzője. Nekem is. Ő inspirált, hogy eljussak idáig. Utolérni őt az örökranglistán, megkapni ezt a sisakot a létező legnagyobb megtiszteltetés, köszönettel tartozom érte a Senna családnak. Isten áldjon mindenkit!"

A legtöbb pole az F1 történetében:

  1. Michael Schumacher 68
  2. Ayrton Senna, Lewis Hamilton 65
  3. Sebastian Vettel 47
  4. Jim Clark, Alain Prost 33
  5. Nigel Mansell 32
  6. Nico Rosberg 30
  7. Juan-Manuel Fangio 29
  8. Mika Häkkinen 26

Később, az írott sajtó számára rendezett beszélgetésen Hamilton a riválisával, Sebastian Vettellel együtt inkább Senna sisakját vette alaposan szemügyre, semhogy az újságírók kérdéseire válaszolgasson, de elismerte: hihetetlennek érzi, hogy már ennyi pole-ja van.

„Gyerekként arra gondoltam, ha nagy mázlim lesz, és eljutok a Forma-1-ig, Ayrton eredményeit szeretném lemásolni – mondta. – Nem tudom elhinni, hogy most utolértem őt ezen a téren, tényleg nem. Jól emlékszem, hogy a suliból hazaérve sokszor a róla szóló videókat néztem. Furcsa érzés, hogy most itt vagyok, és már ennyi pole-t szereztem."

„Szexi" körrel került az élre

Bár az utolsó montreali szabadedzésen még a Ferrari tűnt az esélyesebbnek, Hamilton az időmérőn rálépett a gázra, és új körrekordot jelentő, 1:11.7-es körrel nyitott a döntőben. Az első körét elrontó Vettel ezt később némi meglepetésre 4 ezredmásodpercre megközelítette, ő azonban még tovább tudta emelni a tétet, és 1:11.459-es ideje révén 3 tizedet vert világbajnoki ellenfelére.

„Szexi kör volt, alig tudom elhinni, hogy ennyire jól sikerült összeraknom – jelentette ki. – Az első szektor fantasztikusan sikerült, de aztán a másik kettőben is javítottam egy hajszállal. A csapat csodálatos munkát végzett, tanultunk az előző versenyen elkövetett hibáinkból, így erre jól fel tudtunk készülni."

Vettel nem ért Hamilton nyomába Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton, akinek 25 pont a hátránya az összetettben, hozzátette, hogy a Ferrarival folytatott szoros párharc benne is új tartalékokat mozgósít.

Amikor ilyen nagyszerű pilóták ellen kell versenyeznem, mint ők itt ketten és Kimi (Räikkönen), amikor ennyire kiélezett a küzdelem, az mindannyiunkat a határok feszegetésére kényszerít – ismerte el. – Folyamatosan tökéletesen kellene teljesítenünk, ami persze lehetetlen, de ma annyira közel kerültem hozzá, amennyire csak lehetséges volt."

A győzelmet ugyanakkor még nem veheti biztosra, hiszen a statisztikák szerint a Kanadai Nagydíjon számít a legkevesebbet a pole pozíció:

mindössze a versenyek 35 százalékát nyerte meg az, aki az első rajtkockából indult.

Valtteri Bottas 7 tizeddel kikapott a csapattársától, és a 3. helyre szorult, de figyelmeztette Hamiltont, hogy vasárnap nem adja fel.

„Nem lett olyan szoros, mint vártuk, Lewis eszméletlen kört futott – mondta. – A második próbálkozásom során, amikor gyorsabban próbáltam menni, túl mélyen fékeztem be a 10-es kanyarba, ezért nem sikerült javítanom. Lewisnak gratulálok, a verseny azonban holnap lesz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!