De miért Alonso lett a legjobb újonc az Indy 500-on?!

Fernando Alonso, Indy 500, Indianapolis 500, McLaren Honda Andretti
INDIANAPOLIS, IN - MAY 28: Fernando Alonso of Spain, driver of the #29 McLaren-Honda-Andretti Honda, exits his car after his engine expired during the 101st Indianapolis 500 at Indianapolis Motorspeedway on May 28, 2017 in Indianapolis, Indiana. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy rivális csapatfőnök fanyalog a választáson, szerinte a 3. helyen végző Ed Jones méltóbb lett volna a díjra. Alonso számára az F1 maradt az első, nem biztos, hogy jövőre visszatér a tengerentúlra.

Fernando Alonso indianapolisi szereplése körül óriási volt a felhajtás, ráadásul a Forma-1 kétszeres világbajnoka nem is ment rosszul: a 33 fős mezőnyben az 5. rajtkockát szerezte meg, a versenyen sokáig vezetett, és a győzelemre is volt némi esélye, mígnem 21 körrel az 500 mérföldes maraton vége előtt elromlott az autójában a Honda motor. Mindennek fényében nem meglepő, hogy hiába rangsorolták csak a 24. helyen, őt választották meg a legjobb újoncnak,

a rivális Dale Coyne Racing névadója és főnöke szerint mégis valaki más érdemelte volna meg ezt a megtisztelő címet: Ed Jones, az ő pilótája.

A 22 éves, Dubaiban született brit – egyébként az Indy Lights tavalyi bajnoka – csak a 11. helyről indult, de harmadikként ért célba, mindössze 0,5278 másodperccel a győztes Takuma Sato mögött. Coyle szerint az újoncok közül ő nyújtotta a legjobb teljesítményt.

Alonso helyett mást kellett volna az Indy 500 legjobb újoncának választani? Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jared C. Tilton

„Ki vesz részt ezeken a szavazásokon? Hallgattam mindegyik indianapolisi rádiót és tévét, az összesen azt mondták, Ed fogja megkapni a díjat. Meg is érdemelte volna – háborgott. – Alonsónak köszönhetően óriási figyelem irányult az IndyCarra, ezért hálásak vagyunk neki. Ez azonban mégiscsak az Indianapolis 500 volt, nem a Marketing 500."

Csakhogy 3. lett, ami Európában dobogós helyet ért volna. Az lett volna a minimum, hogy megosztva ő is megkapja a díjat – tette hozzá Coyle. – Ednek a mezőny végéről kellett visszakapaszkodnia, miután a (Scott) Dixon balesetéből származó törmelék megrongálta az autóját, és hátraesett."

Az Indy 500 története során már valóban osztották ki megosztva a legjobb újoncnak járó díjat: 2002-ben Tomas Scheckter és Alex Barron egyaránt ebben az elismerésben részesült.

Nem biztos, hogy visszatér

Bár Alonso egyértelművé tette, hogy nemcsak részt venni, hanem nyerni megy Indianapolisba, miután ez most nem jött össze neki, jövőre nem feltétlenül próbálkozik meg vele újra, mert továbbra is az F1 számára a legfontosabb.

„Újra F1-es világbajnok akarok lenni, de az nem hozott lázba, hogy Monacóban a 6-7., vagy akár az 5. helyért harcoljak, az nem lett volna összehasonlítható ezzel. Ami tehát az eredményeket illeti, nem hiányzott Monaco – mondta a Marcának. – Kanadában megpróbálunk még tovább fejlődni. Úgy tűnik, az autónk hétvégéről hétvégére jobban teljesít. Barcelonában már megszereztük a 7. rajtkockát, Monacóban pedig mindkét versenyzőnk bejutott a Q3-ba. A szezon második felében ütőképesebbek leszünk."

Zak Brown, a McLaren főnöke elismerte, hogy ha így alakul, és az Indy 500-at a hagyományoknak megfelelően megint a Monacói Nagydíjjal azonos hétvégén rendezik meg, Alonso 2018-ban valószínűleg nem vállalja be a tengerentúli kalandot.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!