Vágólapra másolva!
Két formális büntetést osztottak ki a sportfelügyelők a Monacói Nagydíj után: az utolsó Sergio Pérez eredményén nem változtat, hogy 10 másodpercet hozzáírnak az idejéhez, Jenson Button pedig úgysem versenyez többet idén, így az ő esetében sem számít, hogy 3 rajthellyel hátrébb sorolnák a következő futamán.

Jenson Button megpróbálta kiélvezni az egy alkalmas visszatérést a Forma-1-be Monacóban, de a versenye ütközéssel ért véget. Ezt ráadásul a rutinos pilóta okozta egy meglehetősen felelőtlen előzési kísérlettel, amelyben oldalára döntötte Pascal Wehrlein Sauberjét – a fiatal tehetség látszólag karcolás nélkül megúszta a borulást, bár korábbi nyaksérülése miatt vizsgálatok várnak rá a következő héten.

A szerencsés kimenetelű incidensben a sportfelügyelők egyértelműen Buttont találták vétkesnek, ezért 3 rajthelyes büntetést szabtak ki rá "a következő versenyére az idei szezonban." Ennek, valamint a jogosítványába bevésett két büntetőpontnak természetesen bizonyára

semmilyen következménye sem lesz a gyakorlatban,

hiszen csak erre a hétvégére ugrott be az Indy 500-on versenyző Fernando Alonso helyére.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Button legfeljebb akkor töltheti le a büntetését, ha valami váratlan esemény következtében újra szolgálatba állítja a McLaren. A sportfelügyelőknél azzal védekezett, hogy

azt hitte, Wehrlein a lekörözése után a poros ívre kerülve szélesen fordult a kanyarba,

és be tud bújni mellé a résbe. A német nem számított rá, hogy üldözője megpróbálkozik az előzéssel, ugyanakkor a testület úgy látta, Button ezt valószínűleg amúgy sem tudta volna tisztán kivitelezni, ezért szabtak ki rá büntetést.

Szintén csak formalitás Sergio Pérez utólagos 10 másodperces időbüntetése, amit azért kapott, mert ütközött Danyiil Kvjattal. A mexikói utolsóként ért célba, így az eredményében nem oszt-szoroz ez a retorzió, annak viszont lehet hatása, hogy két büntetőpontot kapott, és már ötnél tart. Aki tizenkettőt összegyűjt 12 hónap alatt, eltiltják egy futamról.

A sportfelügyelők szerint Kvjat, aki kiesett a balesetben, hagyhatott volna több helyet riválisának, de az ütközésért elsősorban Pérezt terheli felelősség. Kvjat kifakadt vetélytársára, szerinte "úgy hajtott neki, mintha PlayStationön játszott volna."

Tudta, hogy a Force Indián frissebb gumik vannak, de védte az ívét, és szerinte Pérez nagyon messziről indította ellene a támadást.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!