A rajongók nem kérnek az F1 nagy reformötleteiből

Forma-1, szurkolók
Fans crowd the start finish strait during the open day at the Red Bull Ring circuit in Spielberg, Austria, 19 June 2014. The Formula One Grand Prix of Austria takes place 22 June 2014. (Photo credit should read "HERBERT NEUBAUER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Az év eleji közvéleménykutatásban nagy többséggel elutasították az erőviszonyok mesterséges kiegyenlítésére irányuló, a fordított rajtrácshoz hasonló terveket, és a legtöbben a nagydíjak lebonyolításán sem változtatnának.

A Forma-1-es rajongók az év elején végzett, több területre kiterjedő nagy közvéleménykutatásban egyértelműen nemet mondtak az erőviszonyok mesterséges kiegyenlítésére irányuló ötletekre:

a kérdőívben felsorolt lehetőségek közül egyik sem kapta meg a szavazók támogatásának negyedét.

Az időről időre emlegetett fordított rajtrács és a büntetősúlyok nem bizonyultak népszerűnek, ahogy a mesterségesen fellocsolt aszfalt és a gyorsan kopó gumik ötlete sem. A válaszadók mindössze 12-23 százaléka értett egyet az efféle megoldások bevezetésével.

A rajongók többsége nem akar mesterségesen felpezsdített showt látni Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Érdekesség viszont, hogy a két évvel ezelőtti közvéleménykutatás eredményeihez képest

40-ről 47 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az előzést segítő DRS emeli a versenyzés színvonalát,

holott sokan ezt az eszközt sem szívlelik, beleértve az F1 új sportszakmai főnökét, Ross Brawnt is.

Ami a nagydíjhétvégék lebonyolítását illeti, a rajongók összességében megtartanák a jelenlegi formátumot. Csak 14 százalékuk jelölte be azt, hogy egy helyett két versenyt kellene rendezni egy helyszínen, és csak harmaduk örülne, ha a tartalék- és tesztpilóták számára is lenne egy külön futam, ahol szélesebb közönség előtt megmutathatnák, mire képesek.

A szurkolók megint megoszthatták véleményüket, ami hasznos lehet az F1 döntéshozói számára Forrás: APA-PictureDesk/HERBERT NEUBAUER / APA / picturedesk.com/Herbert Neubauer

A kérdőívet 215 ezren töltötték ki, és közülük a legtöbbnek egyébként Lewis Hamilton a kedvenc versenyzője.

Az egyéb szabályokkal kapcsolatban a válaszadók 54 százaléka gondolta úgy, hogy pontot kellene adni a leggyorsabb körért, és 69 százalékuk szerint jót tenne a sportágnak, ha több gyártó szállítana gumit a mezőnynek. 58 százalékuk örülne a verseny közbeni tankolás újbóli engedélyezésének, 55 százalékuk a V8-as motorok visszatérésének.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!