Vágólapra másolva!
Többször harcolhatott már a végső dicsőségért, de azt mondja, talán az idei küzdelem a kedvence. Érzi, hogy Vettel dühös a barcelonai vereség miatt.

Lewis Hamilton az első világbajnoki címét egy Felipe Massa elleni csatában szerezte meg, a másik kettő sikerében, 2014-ben és 2015-ben mercedeses csapattársa, Nico Rosberg volt a nagy ellenfele. 2007-ben, 2010-ben és 2016-ban az utolsó futamon nem ő hagyta el összetettbeli győztesként a pástot, sorrendben Kimi Räikkönentől, Sebastian Vetteltől és Rosbergtől szenvedett vereséget.

Öt nagydíj után úgy néz ki, idén ismét a már a Ferrarit erősítő Vettellel lesz nagy meccsben: a Spanyol Nagydíjat követően 35 ponttal leszakította a 3. helyen álló Valtteri Bottast, miközben a német előnye csupán 6 pont vele szemben.

Hamilton azt mondja, karrierje során ez lehet a legszórakoztatóbb hajszája a világbajnoki címért.

"Egyértelműen az az egyik kedvencem, de lehet, hogy egyenesen a kedvencem - jelentette ki. - Idén sokkal kedvezőbb helyzetben vagyok, mint tavaly, úgyhogy ez az év eddig sokkal jobban alakul, mint az előző."

Vettel és Hamilton a nagy barcelonai összecsapás után Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

"Pompás, hogy van küzdelem, és az egész sokkal szebb, élvezetesebb, ha egy másik csapat ellen harcolunk. Így nincs széthúzás a csapatunkon belül. Amikor legutóbb Valtteri nyert, egy csipetnyi olyan érzésem sem volt, hogy 'a fenébe, ő győzött.'"

Hamilton Spanyolországban kiegyenlített Vettel ellen a győzelmek számát tekintve, noha a rajtnál pozíciót vesztett a Ferrarival szemben. Szerencséje volt a virtuális Safety Car idejére időzített kerékcserével, amellyel közvetlenül felzárkózhatott ellenfelére, akit a 44. körben előzött meg az egy fokozattal puhább gumikon.

Átérzi Vettel bosszúságát, hiszen a VSC-fázis nélkül nem biztos, hogy előtte végzett volna. "Tapintható volt, hogy mérges, és ezt el is ismerte. Fantasztikusan vezetett, megértem az érzéseit - nyilatkozta Hamilton. - Sosem vagyunk elégedettek a 2. hellyel, és aggódnék is, ha ő az lenne, mert egyikünk sem ezért él."

Hamilton már majdnem akkor megelőzte Vettelt, amikor a ferraris visszatért a pályára az utolsó kerékcseréjéről, de a német ott kőkeményen védekezve még meg tudta tartani az 1. helyet. A kérdésre, hogy ha ilyen kiélezetten folytatódik a küzdelmük, meg tudják-e majd tartani a jó viszonyukat, Hamilton azt felelte: „Fogalmam sincs, ezt nehéz megítélni."

Tudjuk, milyen az autósport. Ha az 1-es kanyarban nekem jön, és én kiesek, míg ő eljut a célig, most nem gratulálnék neki a nagyszerű munkájáért."

„Agresszívan védekezett, de szerencsére harcban maradtam, és végül elkerültük az ütközést. Mindig keményen fogunk csatázni egymással, és én imádom ezt a kihívást. Ő tiszteletteljesen versenyzett, és így viselkedett utána is."

Vettel utólag annyit jegyzett meg a rivalizálással kapcsolatban, hogy „nem vagyunk a legjobb barátok, a karakterünk is nagyon eltérő, de összeköt minket a versenyzés szeretete."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!