Bottas pont fordítva nyert a Mercedesnél, mint Hamilton

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas, Orosz Nagydíj, Chandon pezsgő
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) celebrates on the podium next to second placed Ferrari's German driver Sebastian Vettel after the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 30, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Vágólapra másolva!
Az első néhány versenyen küszködött, de már pole pozíciója és győzelme is van Valtteri Bottasnak. Elárulta, hogyan vette fel ilyen gyorsan a fonalat.

Nagyot fordult a világ Valtteri Bottasszal a télen, miután Nico Rosberg hirtelen visszavonult, és a Mercedes rávette a Williams csapatot, hogy engedjék el őt. Rosberg alapember volt a modern kori Mercedesnél, a csapat 2010-es létrehozása óta dolgozott náluk, és 2016-ban végre a világbajnoki címet is megnyerte velük.

Ennek egyik összetevője az volt, hogy a szezon előtt a Mercedes összekeverte a szerelőket Lewis Hamilton és Rosberg autója között, hogy elkerüljék a klikkesedést. Hamilton az egész évben háborgott emiatt, Bottas viszont az ő győzelmével záruló Orosz Nagydíj után elárulta, hogy senkit nem vitt magával a Williamstől, és Rosberg mérnökeit, Tony Rosst és Marcus Dudley-t kapta meg.

Bottas már a 4. versenyen győzött a Mercedesszel Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Ezt már az elején eldöntöttem – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. – Hallottam, hogy Tony-val és Marcusszal fogok együtt dolgozni, akik korábban Nico mérnökei voltak. Úgy gondoltam, hogy ez tökéletes, mert sokat tanulhatok tőlük, és segíteni fognak megérteni a csapat működését.

„A csapat másként áll hozzá a megbeszélésekhez, új rendszerekhez és helyzetekhez, más újdonságokhoz. Mindenképpen alkalmazkodnom kellett a csapat működéséhez. Ezért is nem erőltettem, hogy bárki is jöjjön velem a Williamstől. Tapasztalt emberekkel akartam dolgozni, mert ők ismerik a legjobban a csapatot.”

Még nem szokott össze teljesen az autóval, az emberekkel viszont jól kijön a csapatban Forrás: Sputnik/Alexei Kudenko / Mikhail Korytov

Bottasnak mindössze négy tesztnapja volt, hogy megismerje az új autót és a csapat működését a pályán, és úgy érezte, az a legcélravezetőbb, ha nyíltan megmondja a véleményét. Ezt szerinte a csapat is értékeli, és befogadták, segítőkészen állnak hozzá.

Arra számít, hogy még mindig nem hozta ki magából a maximumot, és további gyorsulást vár.

„Hosszú szezon áll még előttünk, és bízom abban, hogy a tempóm még javulni fog, de elégedett vagyok a személyes teljesítményemmel. Nincs rajtam nyomás, csak élvezem, és próbálok napról napra fejlődni. Ezáltal a jó dolgok ideje is el fog jönni.”

Egy középcsapatnál nehéz ilyen hangulatba kerülni, mert a 3-4. hely ott már siker. A Mercedesnek persze komoly forrásai vannak, és sokan dolgoznak itt, ezért különböző projektekre is 100%-ban oda tudnak figyelni. Egy kisebb csapatnál kompromisszumokat kell kötni, de több emberrel és pénzzel gyorsabban lehet fejleszteni, és minden simábban megy.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!