Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzői elégedettek az autójukkal az Orosz Nagydíj nyitónapja után, de nem hiszik, hogy tényleg 7 tizedes előnyük van a legfőbb riválisukkal szemben.

A Ferrari párosa kényelmes előnnyel zárta az élen az Orosz Nagydíj péntek délutáni szabadedzését. Sebastian Vettel 0,670 másodpercet vert a Mercedes gyorsabbik pilótájára, Valtteri Bottasra, és a versenyszimulációk során mind az ultralágy, mind a szuperlágy gumikon hasonló fölényben volt, de nem hiszi, hogy ez így lesz magán a futamon is.

„Az csak egyetlen kör volt! – felelte a Sky Sports kérdésére, hogy elégedett-e 1:34.120-as idejével, amellyel 1,2 másodpercet vert az eddigi pályacsúcsra. – Szerintem, amit utána csináltunk, sokkal fontosabb volt. Az edzés során végig fejlődtünk, úgyhogy viszonylag elégedett vagyok."

Vettel egy mért körben és a hosszú etapokon is gyors volt, de egyelőre óvatos - katt a galériához! Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A nagy motorteljesítményt követelő Szocsi hagyományosan a Mercedes felségterületének számít. A tavalyi hétvége mindegyik edzését, valamint az időmérő mindhárom etapját ők nyerték meg, ezért is meglepő, hogy a Ferrari most gyorsabb volt náluk.

Vettel azonban biztosra veszi, hogy a Mercedes nem teregette ki a lapjait.

„Igen. Szerintem jók lesznek, ez a pálya fekszik nekik – mondta. – Tavaly az első nap után sokan arra számítottak, hogy a Williams lesz a leggyorsabb a versenyen, mégis a Mercedes lett az. Néha félrevezető eredmények születnek. Sok paraméterrel lehet variálni – az üzemanyagszinttel, a motorprogrammal –, és ezen a pályán a szokásosnál is nagyobb a játéktér. A lényeg, hogy mi fejlődni tudtunk."

Kimi Räikkönen, aki az első edzést az élen zárta, a másodikon viszont 0,263 másodperccel lemaradt a csapattársától, szintén optimistán nyilatkozott, de úgy vélte, a szabadedzések eredményei alapján nem lehet megítélni, hogy a Ferrari képes lesz-e a győzelemre.

„Fogalmam sincs, még csak péntek van! – mondta. – Nem tudom, a többiek milyen programot követtek, de velünk egyelőre minden rendben, jól kezdtük a hétvégét. Örülök, hogy ma mi végeztünk az élen. Reméljük, holnap is jó napunk lesz, és akkor vasárnap kezdhetünk valamit."

„Ma minden simán ment. Elégedett voltam az autóval, így nyilván jobb móka vezetni."

Bár a végsebesség tekintetében nem volt jelentős különbség a két élcsapat között (lásd a fenti listát!), a Sky Sports a Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak is nekiszegezte a kérdést, hogy altattak-e. Ő kétértelmű választ adott, de hangsúlyozta, hogy a Ferrari tempóját komolyan veszik.

„Erről már beszélgettünk Melbourne-ben vagy Sanghajban, ahol az első napon egy teljes másodperccel gyorsabbak voltunk a többieknél a hosszú etapok során, szombatra és vasárnapra mégis teljesen megváltozott a helyzet – emlékeztetett. – Időnként mindenki furcsa felkészülési programokat követ, hogy felmérje, hol áll a sorrendben."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!