Button helyettesíti Alonsót Monacóban

Forma-1, Jenson Button, Fernando Alonso
(FILES) This file photo taken on October 7, 2016 shows McLaren Honda's British driver Jenson Button (L) joking with his teammate Fernando Alonso of Spain (R) during the team's photo session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka. Britain's Jenson Button will come out of retirement for "one race only" to replace Fernando Alonso in a McLaren at next month's Monaco Grand Prix, the British-based Formula One team announced Friday, April 14. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A McLaren nem húzott meglepőt, amikor bejelentette, hogy a hercegségben a 2009-es világbajnokot indítja az Indy 500-on vendégszereplő Alonso helyett.

A McLaren bejelentette, hogy Monacóban korábbi pilótája, Jenson Button ugrik be Fernando Alonso helyére. Mint ismert, a spanyol kitérőt tesz az ugyanazon a hétvégén rendezett Indy 500-on, ezért kihagyja a patinás F1-es viadalt.

"Felcsigáz, hogy egy alkalommal visszatérhetek a Forma-1-be, és nem is tudnék jobb helyszínt elképzelni ehhez, mint választott otthonom, Monaco nagydíját - mondta a 2009-es világbajnok. - Korábban nyertem itt, 2009-ben, és egyike a kedvenc versenypályáimnak."

"Trükkös utcai pálya, ahol a pilóta sokat nyom a latba. Noha a McLaren-Honda MCL32 nem kezdte jól a szezont, úgy vélem, Monacóhoz jobban fog passzolni, mint a gyorsabb helyszínekhez, ahol Fernando és Stoffel (Vandoorne) eddig rajthoz állt."

Button és Alonso csapattárs volt két éven keresztül a McLarennél Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Button elmondta, hogy a szimulátorban fog készülni a visszatérésre,

ami azt jelentheti, hogy a csapat az eredeti terveiknek megfelelően a fiatal Vandoorne-nak és Oliver Turveynek ad vezetési lehetőséget a Bahreini Nagydíjat követő teszten. Eric Boullier megerősítette ezt, és szerinte Button gyorsan elkapja majd a fonalat, így a Monacót megelőző Spanyol GP első edzésén sem ültetik volán mögé.

A brit hozzátette: "elképesztően fitt vagyok, mostanában sokat triatlonoztam, ezért nem aggódom" az erőnlét miatt. Bár hivatalosan csak szabadságon van idén, és elvileg nyitva áll előtte a kapu, hogy jövőre folytassa a karrierjét. Amióta Alonso nyilvánosságra hozta a döntését az Indy 500-on való részvételről, sokan sejtették, hogy korábbi csapattársa ül be az autójába a monacói hétvégére.

Tréfának indult Alonso részvétele az Indy 500-on

A McLaren új vezére, Zak Brown nem tart attól, hogy a Forma-1-ben tizenhét szezont eltöltő pilóta kiesett volna a ritmusból.

- jelentette ki. - Csupán pár nagydíjat hagyott ki az utolsó versenye, a tavaly novemberi Abu-Dzabi Nagydíj óta."

Korábban egyébként elárulta, hogy az ő fejéből pattant ki Alonso Indy 500-as kalandjának ötlete, de először csak tréfának szánta.

"Az Ausztrál Nagydíj előtt odaszóltam Fernandónak, hogy »hé, egyszer közösen elindulhatnánk Indyben is.« Bedobtam a csalit, hogy vajon hogyan reagál. Viccelődve felelt, én meg ennyiben hagytam a dolgot" - mondta.

"Ausztráliában aztán Fernando, Eric (Boullier, a McLaren versenyigazgatója) és a Honda képviselőivel beszélgettünk, és felmerült a téma. Fernando hozta fel, azt mondta: »A Hondának káprázatos hagyományai vannak a Speedway-en, és az az álmom, hogy megcsináljam a mesterhármast. Korábban már Le Mans-ba is el akartam menni, és nagyon szeretnék elindulni veletek az Indyn.«"

Alonso végül a Kínai Nagydíj szombati napján döntötte el végleg, hogy belevág a kalandba, és a McLaren a Honda segítségével két nap alatt elintézte, hogy indulhasson az Andretti Motorsporttal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!