Társoldalunk:

Ilyen pajzs védhetné az F1-es pilóták fejét

2017.04.11. 19:58

Lehet, hogy a glória vagy a szélvédő helyett végül ezt az eszközt vezetik be a Forma-1-ben a pilótafülkék védelmére.

A Kínai Nagydíj pénteki eligazításán bemutatták a versenyzőknek a pilótafülke védelmére szánt legújabb, a szaksajtóban „pajzs" névre keresztelt megoldási tervezetet, amelyről a rendelkezésre álló információk alapján az Autosport technikai szakértője, Giorgio Piola elkészített egy látványtervet egy 2017-es autóval:

Ez az elem 2018-as szezontól tűnhet fel az autókon, és a „glóriától", illetve a Red Bull „aeroscreenjétől" leginkább abban tér el, hogy nem a pilótafülke pereméhez rögzítenék, hanem már jóval előrébb, az orrkúp tetejéhez. Megjelenésében hasonlít a Red Bull megoldásához, de azzal ellentétben nem nyúlna el a pilótafülke oldaláig.

A versenyzők fejének védelmének javítása lassan egy évtizede terítéken van,

miután 2009-ben Felipe Massa koponyáját betörte egy elszabadult rugó, Henry Surtees életét pedig kioltotta egy leszakadt kerék egy F2-es futamon. Hosszas kutatások után a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA tavaly eljutott odáig, hogy nagydíjak szabadedzésein is kipróbálhatták a versenyzők a megoldási javaslatot, de a glóriát egyrészt csúfnak találták, másrészt egyéb problémákat is tapasztaltak vele (megnehezíti a kiszállást az autóból, akadályozza a kilátást stb.).

A Red Bull által javasolt szélvédő, az "aeroscreen" prototípusaForrás: 2016 Getty Images/Clive Mason

Az FIA szerint a pajzs hatékonynak tűnik a becsapódó kisebb tárgyak ellen, igaz, a nagyobbak, például egy kerék ellen már nem annyira az. Massa úgy vélte, "a glóriához képest kifejezetten szép", de a biztonság javítása az elsődleges szempont.

Az FIA és a csapatok megállapodtak, hogy a jövő évtől bevezetnek valamilyen eszközt a pilótafülkék védelmére, de ha április végéig nem szavaz ugyanarra a megoldásra az istállók többsége, később csak akkor hirdethetik ki a befutót, ha mindegyikük egységesen támogatja azt.

Mindazonáltal a pilóták között vannak olyanok, akiket nem nyűgözött le a pajzs. "Szerintem bizonyos szempontból a glóriánál is rosszabb lenne, nem látnánk ki mögüle, mert csak bekoszolódna" - mondta a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Haasnál vezető Kevin Magnussen pedig úgy érzi, eszköz esőben befuccsolna. "Száraz pályán talán működhet, de ha bepárásodik, nehéz helyzetbe kerülünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!