Vágólapra másolva!
Örül, hogy a Ferrari és a Mercedes közel van egymáshoz, szerinte a Kínai Nagydíj a Safety Car nélkül még kiélezettebb lehetett volna. Bottas csalódott, amiért a saját hibájából hátrányba került.

Lewis Hamilton idei első, összesen 54. győzelmét aratta a Kínai Nagydíjon, ráadásul pályafutása során harmadszor Grand Slam stílusban: a pole-ból rajtolt, minden egyes körben ő vezetett, és ő futotta meg a verseny leggyorsabb körét is. Ezzel az összetettben holtversenybe került a ferraris Sebastian Vettellel, akit a leintés után, a parc fermében barátságosan vállon veregetett.

„Nagyon tiszteljük egymást, már alig várom az újabb csatáinkat – mondta Hamilton.

Állok elébe, és remélem, hogy hamarosan mások is beszállnak! A Ferrari fantasztikus munkát végzett."

Hamilton láthatóan fel volt dobódva, hogy egy kiélezett párharc részese lehet Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Fan Jun

Hamilton azzal biztosította be magának a győzelmet, hogy a jó rajt után egészen addig a pályán maradt az intermediate gumikon, amíg Antonio Giovinazzi balesete miatt bevetették a Safety Cart. Vettel utólag is helyesnek tartotta, hogy ő már előbb slickekre váltott, de Hamilton szerint a Mercedes ezt fontolóra sem vette.

„Nekem azt mondták, maradjak kint – árulta el. – Szerintem akkor ez volt a helyes döntés, mert az aszfalt még nagyon hideg volt, és maradtak rajta tócsák is. Nekünk nem volt érdemes kockáztatnunk, nekik kellett megpróbálkozniuk az elévágással."

Míg Hamilton végig az élen haladt, Vettelnek a saját csapattársát, Kimi Räikkönent, valamint a Red Bullokat is meg kellett előznie, hogy visszatornázza magát a 2. helyre. Utána megfelezte 13 másodperces lemaradását a Mercedeshez képest, de közelebb már nem került hozzá.

– jelentette ki Hamilton. – Mindkettőnknek keményen kellett nyomnia a gázt, az utolsó húsz körben felváltva voltunk gyorsabbak. Engem folyamatosan tájékoztattak az időeredményeiről, amiket megpróbáltam tartani. Valamivel így is közelebb került hozzám, de sikerült elöl maradnom."

„Pontosan ilyen az igazi versenyzés!"

Bottas hibázott

Míg az egyéni összetettet hivatalosan a pontegyenlőség ellenére is Vettel vezeti, mert ő aratta korábban a győzelmét, a konstruktőriben a Mercedes 1 ponttal megelőzte a Ferrarit – annak ellenére, hogy Valtteri Bottas csak a 6. helyen ért célba Sanghajban.

A finn versenyző már a Safety Car alatt lebonyolított kerékcseréje során is vesztett három helyet, mert várakoznia kellett a bokszban, amíg a Mercedes szerelői végeznek a csapattársa autójával.

Ám az igazi csapást az mérte rá, hogy a 6. körben, még a biztonsági autó mögött megpördült. Emiatt visszaesett a 12. helyre.

„Igyekeztem minél melegebben tartani a gumikat, csakhogy a kelleténél messzebbre mentem. Túl agresszív voltam, ezért hibáztam és megpördültem, rengeteg pozíciót és időt veszítve – ismerte el. – Utána egy ideig nehezen tudtam újra működésre bírni a gumikat. Végül sikerült, és onnantól jó volt a tempóm, de a buta hibám miatt ma sok pontot elvesztegettünk."

Bottas különféle problémák után csak 6. lett Forrás: AFP/Johannes Eisele

Bottas később, a 33. körben nem tudta kivédeni Max Verstappen messziről indított támadását, és a következő kerékcseréje is tovább tartott az ideálisnál, mert az autója leesett az első emelőről, így a bal hátsó kereket nem tudták időben a helyére tenni.

Ezek után Bottas örült, hogy a szokásos kettő helyett már egy hét múlva megrendezik a következő versenyt, és Toto Wolff szerint is mihamarabb túl kell tennie magát a csalódáson.

– mutatott rá a Mercedes főnöke. – Át kell gondolnia, mi történt, aztán el kell felejtenie az egészet. A versenyen elég gyors volt, időnként Lewis tempóját hozta."

Amúgy Wolff is egyetért Hamiltonnal abban, hogy a Ferrari és a Mercedes nagyon közel van egymáshoz. „Arra számítok, hogy a szezon során végig ping-pongozni fogunk – mondta. – Az egyik versenyen mi leszünk elöl, a következőn ők."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!