Rosberg sem szerepelt volna jobban, mint Bottas

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Ausztrál Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) leads Ferrari's German driver Sebastian Vettel (C) and Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas during the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 26, 2017. / AFP PHOTO / PAUL CROCK / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Niki Lauda megdicsérte a finnt a Mercedesszel töltött első versenyhétvégéje után, szerinte hozta azt a teljesítményt, amire az elődje képes lett volna. Bottas tűrhetőnek ítélte a bemutatkozását.

A közvélemény Lewis Hamilton és Sebastian Vettel párharcát látja körvonalazódni az idei F1-es világbajnoki küzdelemben, de egyelőre a Mercedesnél 3. hellyel bemutatkozó Valtteri Bottas teljesítményét sem lehet elintézni egy vállrándítással. Bár az Ausztrál Nagydíj első etapjában még küszködött, a másodikban, már a lágy gumikon jobb tempót diktált csapattársánál.

Sőt az első, illetve a bokszba bevezető és onnan kivezető köröket nem nézve az egész verseny alatt is 9 ezreddel jobb átlagot ért el, mint Hamilton.

Bottason óriási a teher, hiszen csak egyéves szerződést kötöttek vele, és a mezőny egyik, ha nem a leggyorsabb pilótájának csapattársaként kell helytállnia. Úgy érzi, a debütálása tűrhetően sikerült. "Mindig nagyratörő célokat tűzök ki, de úgy vélem, ez most bevált. Ez vesz rá a még keményebb munkára. A hétvégén nem éreztem semmi negatívumot. Jót tesz nekem, hogy csak a gyenge és az erős pontjaimra koncentrálok" - mondta.

Bottas nem sokkal maradt el Hamiltontól Forrás: AFP/Paul Crock

"Időnként éreztem, hogy nem minden ideális, de úgy gondolom, tűrhetően kezdtem az új korszakomat és a karrieremet a csapatnál. Tudom, hogy még többre leszek képes. Csupán folytatnom kell, amit eddig csináltam, és rendben leszünk. Bízom a képességeimben."

Bottas a szezon előtt elhárította azokat a felvetéseket, melyek szerint a csapat Hamilton alá rendeli, és nem tapasztalt semmi olyat a Mercedes részéről, amely miatt most másképp érezne.

"Érzem a támogatásukat, mindenki segít. Ha bármi kérdésem van, vagy információ kell, rögtön ott terem valaki. Így gyorsabban felveszem a fonalat a csapatnál - nyilatkozta.

A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója, Niki Lauda elégedett volt az istálló új szerzeményével, akit Nico Rosberg helyére szerződtettek. Szerinte a versenyen hozta azt a teljesítményt, mint amire a váratlanul visszavonuló címvédő képes lett volna.

"Hihetetlen munkát végzett. Ez volt az első nagydíja az autóval, mégis harmadik lett, megközelítve Lewist. Nem is végezhetett volna szebb munkát. - mondta Bottasról. - Jól választottunk." A Sky Sportsnak pedig hozzátette: "Arra számítottam, hogy a csapat segítségével egyre gyorsabb lesz a számára új autóban, egy új istállónál, és így is történt. Szenzációs volt a hétvégéje."

A végeredmény valószínűleg vele is ugyanez lett volna."

Bottas is szenvedett a legpuhább gumin

Ami az autót illeti, Hamilton szerint több területen is javítani kell rajta, de a legfontosabb, hogy hatékonyabban bánjon a gumikkal. A brit részben azzal bukta el a győzelmet Melbourne-ben, hogy túl korán tropára ment az autóján az ultralágy keverék – emiatt a tervezettnél korábban ki kellett állnia kerékcserére, beragadt Max Verstappen mögé, miközben Vettel a hosszabbra nyújtott első etapja végén is jó tempót diktált, és a bokszkiállása után az élre került.

Bottas is hangsúlyozta, hogy javítani kell a Mercedes teljesítményét a lila oldalfalú abroncsokon.

"Nekünk, illetve nekem is jobban ki kell ismernem az ultralágy gumikat - jelentette ki. - Azokon nagy volt a lemaradásunk, összevissza csúszkáltunk, elvesztettük a tapadást."

Az első etapban Bottas több mint 9 másodperccel leszakadt az akkor még élen haladó Hamiltontól az ultralágy gumin. A következő két futamra, Kínába és Bahreinbe nem viszi el ezt a keveréket a Pirelli, legközelebb az Orosz Nagydíjon vetik be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!