Vágólapra másolva!
Ez lehet a grove-i istálló nagy húzása: a Mercedes eddigi technikai igazgatója, aki náluk kezdte a pályafutását, visszatért hozzájuk.

A Williams csütörtökön megerősítette, amit már régóta tudni lehetett: Paddy Lowe visszatért hozzájuk, és átveszi a technikai ügyeik irányítását a visszavonuló Pat Symondstól, de vele ellentétben

helyet kap az igazgatótanácsban, sőt még részesedéshez is jut a csapatból.

Lowe különösen fontos igazolás a Williams számára, hiszen 2013 nyara óta a Mercedes technikai igazgatója volt, így kulcsszerepet játszott a csapat elmúlt három évben aratott világbajnoki sikereiben. Egy ilyen szintű szakembert csak viszonylag hosszú „kertészkedés" után szoktak elengedni a riválisokhoz. Az, hogy Lowe ilyen gyorsan elfoglalhatja a helyét a Williamsnél, szinte biztosan egy háttéralkunak köszönhető: a Mercedes Valtteri Bottas szerződtetéséért cserébe tett engedményt a grove-i istállónak.

Paddy Lowe csütörtökön állt munkába a Mercedesnél Forrás: AFP

„Rendkívül motivált vagyok, hogy segítsek újra sikeressé tenni a csapatot – mondta Lowe. – A Williams igazgatótanácsa által felvázolt vízió erőteljes, és meggyőzött arról, hogy érdemes csatlakoznom ehhez a csapathoz, amely egyedi örökségére építve szeretne ismét a Forma-1 csúcsára jutni."

Lowe tulajdonképpen első F1-es csapatához tér vissza, hiszen 1987-ben a Williamsnél kezdte a pályafutását.

A következő években Patrick Headdel, valamint Adrian Newey-val együtt több vb-címhez segítette az istállót, és kivette a részét a híres aktív futómű kifejlesztéséből is. 1993-ban átigazolt a McLarenhez, ahol húsz évet töltött el. Összesen 158 nagydíjgyőzelemben, valamint hét egyéni és öt konstruktőri vb-címben játszott szerepet.

A Williams megbízott csapatfőnöke, Claire Williams szerint Lowe érkezése döntő jelentőségű a tavaly a tabella 5. helyén záró alakulat számára. „Egy olyan kaliberű és szakértelmű ember érkezése, mint amilyen Paddy, nem csupán mindannyiunk harci szellemére van jótékony hatással, hanem kézzelfoghatóan segíti majd az erőfeszítéseinket is, hogy visszatornázzuk magunkat a rajtrács élére" – mondta Williams.

„Az ambícióinkat nem adjuk lejjebb: versenyeket és vb-címeket szeretnénk nyerni, ehhez azonban a legtehetségesebb szakemberekre van szükség.

Egyébként korábban Lowe igazgatótársa a Mercedesnél, Toto Wolff is rendelkezett részesedéssel a Williamsben, ám ezt már eladta. Lowe helyét az Ezüstnyilaknál a Ferrari tavaly távozott technikai főnöke, James Allison veszi át.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!